Aktywne Wpisy
Sylvio19 +32
Nikt mi nie wmówi, że busiarz to normalny człowiek jak każdy inny xD #bekaztransa #busiarze #kierowcy
Jeżeli nauczyciele w szkole charakteryzowali Cię przymiotnikami:
"Cichy. Spokojny. Grzeczny"
to wiedz, że słowa te stanowiły wyrok śmierci społecznej.
#przegryw #przegrywpo30tce
"Cichy. Spokojny. Grzeczny"
to wiedz, że słowa te stanowiły wyrok śmierci społecznej.
#przegryw #przegrywpo30tce
Jedliście kiedykolwiek prawdziwy barszcz na zakwasie? Jeśli nie to wiele straciliście, bo pyszności tego smaku nie da się z niczym porównać, a już na pewno nie z kupnymi barszczami. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Jeśli jesteście chętni do eksperymentów kulinarnych, zapraszam do wypróbowania przepisu!
Składniki:
- 3kg buraków
- przegotowana, letnia woda do zakrycia
- główka czosnku przecięta w poprzek
- skórka od kromki chleba razowego lub łyżka stołowa mąki żytniej
- dwie duże cebule
- 3 czubate łyżki soli kamiennej bez jodu
- 3 łyżki stołowe czarnego pieprzu mielonego
- 3 listki laurowe
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 10 ziarenek pieprzu zwykłego
- 3 kapelusze grzybów suszonych
Krótki przepis:
Surowe buraki obieramy, kroimy w talarki, kostkę lub grubą kostkę, wkładamy do dużego garnka lub słoja, dodajemy drobno pokrojoną lub w talarki cebulę, czosnek jak wyżej ale obrany, wrzucamy całą resztę do środka, zalewamy przegotowaną, letnią wodą do wysokości zakrycia buraków, a górę zakrywamy ściereczką i związujemy gumką recepturką. Po 3 - 4 dniach, a najlepiej po tygodniu (może być i 10 dni) zlewamy do słoików i wkładamy do lodówki. Całą resztę ze słoika wyrzucamy, ważny jest sam płyn.
Zakwas służy do dodania do barszczu po to aby nadać mu charakterystycznego smaku i głęboki krwistobordowy kolor. Kiedy zagotujemy prawdziwy barszczyk na burakach, gdy zacznie "pyrkać", wyłączamy go z ognia, a gdy troszkę się schłodzi, dodajemy zakwas.
Niedługo dodam przepis jak robię barszcz z zakwasem.
Polecam na wigilię, u nas jest tradycyjnie od lat.
Można nawet przez zimę, choć nie polecam tego, tak jak i czegokolwiek trzymać zbyt długo. Po prostu polecam wykorzystać na bieżąco.
Absolutnie nie wolno zakwasu gotować. Jeśli zagotujemy zakwas, straci zarówno kolor - zrobi się mętny i szary - jak i smak. Zakwas należy dodać do bardzo ciepłego barszczu.
#jedzenie #gotujzwykopem #barszcz #zakwas #radegprzepisy
I w sumie to zjadłbym taki barszcz teraz
@Swallow25: Rozumiem. :P Jak będziesz kiedyś wrzucała na wykop barszczyk albo zakwas mamy to mnie zawołaj, chętnie zobaczę. :)
@Radeg90: Co roku na święta robimy w domu.