Aktywne Wpisy
noipmezc +6
znacie jakies fajne ciekawostki?
Van-der-Ledre +19
"Śmierć jest sprawiedliwa", nie, nie jest. To kolejny frazes n0rmictwa powtarzany bezrozumnie w kółko od lat. Oto dlaczego, jedyną wartością z egzystencji na tym świecie są wspomnienia, które zabieramy za sobą. To jedyny "surowiec" który zostaje z nami i po który tu jesteśmy. Zarówno przegryw, jak i wygryw kiedyś umrą.
Przegryw zabierze stąd wspomnienia przykre, smutne, traumy, będzie być może miał do siebie pretensje że nie wykorzystał życia, że ono się już
Przegryw zabierze stąd wspomnienia przykre, smutne, traumy, będzie być może miał do siebie pretensje że nie wykorzystał życia, że ono się już
Na warkę 27litrów poszło 330g chmielu z czego 150 na zimną. Drożdże US-05
Wg beersmith 64IBU, 7,3% alko.
Generalnie jestem zadowolony z efektu, chociaż albo jest nieco za słodkie, albo za mało gorzkie xD
No i jest mały problem z drobinkami chmielu w butelkach.
Zdjęcia jak zwykle robione kapciem xD
#piwowarstwo #piwodomowe #pijzywykopem
@marcobolo Ty się kręcisz po warszawie teraz? Nie masz ochoty spróbowac i powiedzieć coś o nim? ( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)
@prusi: Kilo pszenicy prawie poszło. Fajnie, dosyć długo się utrzymuje i dobrze oblepia szkło.
Wygląda solidnie, detalami się nie przejmuj. Najsampierw warzyłem IPĘ, chyba z pięć razy z rzędu, za każdym razem wyszła inna. Za każdym razem dobra :-) Warka zależy od miliona czynników, jest jeden stopień więcej temperatury w trakcie fermentacji i wychodzi inne piwo. Najważniejsze - warzyć samemu. Przy obecnym klimacie bez sprzętu dolnej nie uwarzysz, a górna zawsze wyjdzie gorsza, bo za
Właśnie do tej pory miałem wolną lodówkę, ale nic w niej nie robiłem. Teraz już nie będę jej miał. Jest jeszcze piwnica, ale w lecie i tak jest tam pod 17 stopni przy upałach. Może i więcej teraz. Ale w sierpniu mam 2tyg wolnego to coś pewnie ugotuje jeszcze ( ͡° ͜
@WbrewPozoromInteligentny: Tym co na etykietce, Citra, Simcoe, Cascade po 50g na zimno, Perle na goryczkę, a reszty proporcji nie pamiętam.
Co do kosztów to tutaj mi poszło koło 8kg słodów, cena za kg to ok 5-7zł chyba, chmiele z usa niestety drogie :/ koło dychy za 50g. Drożdże suche z dyszkę.
To konkretne