Aktywne Wpisy
Sigfried +96
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
KwadratF1 +283
#ukraina #ruskapropaganda #bekazpodludzi #konfederacja #braun
Mniam mniam mniam, ale smaczne unijne obiadki! Tylko skończymy jeść i wracamy do wyzywania EU. Aaaa i jeszcze tylko wypłatę Europejską i już już wyzywamy wstrętną okropną Unię serwującą robaki na obiad. Co? Wyjazd na wakacje do Rosji? Eeeeee, może za rok, teraz nie mogę ( ͡° ͜ʖ ͡°) #polityka
Mniam mniam mniam, ale smaczne unijne obiadki! Tylko skończymy jeść i wracamy do wyzywania EU. Aaaa i jeszcze tylko wypłatę Europejską i już już wyzywamy wstrętną okropną Unię serwującą robaki na obiad. Co? Wyjazd na wakacje do Rosji? Eeeeee, może za rok, teraz nie mogę ( ͡° ͜ʖ ͡°) #polityka
Z drugiej strony, jestem ciekaw - czy w historii Polski również nie posiadaliśmy takich zbrodniarzy jak wymieniony Bandera. W końcu nas na lekcjach historii tego by nie uczyli, podobnie pewnie jak na Ukrainie nie uczy się o mordzie na Wołyniu. Koleżanka Ukrainka, od urodzenia mieszkająca w Polsce, ale chodząca do ukraińskiej szkoły i przebywająca w ukraińskim towarzystwie powiedziała, że to z moich ust po raz pierwszy usłyszała tę historię. I to zabarwioną osobiście, bo mój dziadek z terenów dzisiejszej Ukrainy przed UPA uciekał. Może ktoś z posiadających konto na #reddit mógłby założyć tam temat, w którym na temat wspólnej historii wypowiedzieliby się Czesi, Litwini, Słowacy, Białorusini, Ukraińcy czy inne nacje które na przestrzeni wieków sąsiadowały z Polską. Może się okazać, że wiele postaci które gloryfikujemy a nawet którym stawiamy pomniki, nie tak do końca na nie zasługują, przynajmniej w oczach naszych sąsiadów.
#historia #ukraina #bandera #pytanie
@Artiff: Jeśli już chcesz porównywać, to pytanie nie powinno dotyczyć zbrodniarzy (których przecież ma każdy naród) tylko postaci gloryfikowanych przez Polskę.
Tylko jak znam polską historię to kogo nasi sąsiedzi mieliby uznać za zbrodniarza? Piłsudskiego/Żeligowskiego za aneksję Litwy Środkowej, a może Śmigłego za Zaolzie? Ciężko mi sobie wyobrazić, aby któryś z naszych bohaterów odpowiadał za bestialskie wymordowanie ponad 100 tysięcy cywilów.
W październiku 1920 Żeligowski proklamował powstanie Litwy Środkowej, która została potem przyłączona do Polski.
W Październiku 1938 roku wykorzystując sytuację Czechosłowacji Polska wystosowała ultimatum nakazując oddanie
Czesc żołnierzy wyklętych też dopuszczała sie czynów noszacych znamiona ludobójstwa np. na Białorusinach i gdy u nas zaczeto upamietniac wykletych tam zaczeto ten temat rozstrzasac.
Oczywiscie jakby sie dalej cofnac to takich jest wiecej bo wtedy krwawo tłumiono bunty.
tu masz o Kurasiu wiecej na
@Artiff: ale na Ukrainie ucza tylko stoja na stanowisku ze to były wzajemne walki. wrzucał ktos nawet fotki z
@dziadzio: Tylko że pałowano Czechów przez policję i karano mandatami za mówienie po czesku po aneksji. To zmienia postac rzeczy.
Aha co do tego że im było na ręke. Wypisz wymaluj rosyjski argument na 17 wrzesnia. "Przeicez
@szurszur: No fatycznie, to stawia Polakow na rowni z banderowcami. Mam do ciebie goraca prosbe, nie wolaj mnie wiecej...
Postawiłem pytanie retoryczne, chodziło mi o rzeczy, które sąsiedzi mogli mieć nam za złe i o ich nieporównywalność z wymordowaniem ponad 100 cywilów. Z komentarza łatwo było wyłapać kontekst, ale chyba jesteś na to za głupi...
Aha, nie uważam zajęcia Litwy Środkowej czy Zaolzia za coś haniebnego (przeciwnie pochwalam to), tylko że w przypadku Zaolzia wystąpiliśmy jako sojusznik Niemiec i tę linię należało kontynuować.
@szurszur: Powiedzialem juz, nie pisz do mnie, bo nie bede z toba dyskutowac, nie masz wiedzy i stosujesz pokraczna retoryke,
Zajęcie Zaolzia było swego rodzaju akceptacją dla polityki Niemiec w kwestii Czechosłowacji. Przecież nie chodzi mi o to, że Polska zawarła sojusz z
Nie chodzi o to aby podawac zdarzenia porównywalne do rzezi wołynskiej ale takie które inne narody moga nam mieć za złe.
A Czesi maja zajecie Zaolzia za złe wiem bo wiele razy przegladłem ich dyskusje na forach. Mój przykład wiec spelnia założenia pytania autora wpisu bo przeicez zaznaczył że chodzi mu nawet o takie zdarzenia ktore są złe
@Artiff: Bandera zabił polskiego ministra i np. polscy narodowcy z Ruchu Narodowego czcza podobnego po tym wzgledem zabójce prezydenta Narutowicza. nawet chwalili sie tym na profilu ONR.
To mozna wystepowac jako sojusznik nie majac sojuszu? Obrona wlasnych interesow, w tym wypadku Polakow przed