Wpis z mikrobloga

Na wykopie jest mnóstwo postów i wpisów nt. Bandery i Wołynia. Stanowczo pochwalam fakt, że wspominacie o takim strasznym mordzie i nie pozwalacie ludziom o nim zapomnieć, a tych, którzy nigdy o nim nie słyszeli, informujecie.

Z drugiej strony, jestem ciekaw - czy w historii Polski również nie posiadaliśmy takich zbrodniarzy jak wymieniony Bandera. W końcu nas na lekcjach historii tego by nie uczyli, podobnie pewnie jak na Ukrainie nie uczy się o mordzie na Wołyniu. Koleżanka Ukrainka, od urodzenia mieszkająca w Polsce, ale chodząca do ukraińskiej szkoły i przebywająca w ukraińskim towarzystwie powiedziała, że to z moich ust po raz pierwszy usłyszała tę historię. I to zabarwioną osobiście, bo mój dziadek z terenów dzisiejszej Ukrainy przed UPA uciekał. Może ktoś z posiadających konto na #reddit mógłby założyć tam temat, w którym na temat wspólnej historii wypowiedzieliby się Czesi, Litwini, Słowacy, Białorusini, Ukraińcy czy inne nacje które na przestrzeni wieków sąsiadowały z Polską. Może się okazać, że wiele postaci które gloryfikujemy a nawet którym stawiamy pomniki, nie tak do końca na nie zasługują, przynajmniej w oczach naszych sąsiadów.

#historia #ukraina #bandera #pytanie
  • 46
  • Odpowiedz
Z drugiej strony, jestem ciekaw - czy w historii Polski również nie posiadaliśmy takich zbrodniarzy jak wymieniony Bandera

@Artiff: Jeśli już chcesz porównywać, to pytanie nie powinno dotyczyć zbrodniarzy (których przecież ma każdy naród) tylko postaci gloryfikowanych przez Polskę.
  • Odpowiedz
@Artiff: Faktycznie, sorry.

Tylko jak znam polską historię to kogo nasi sąsiedzi mieliby uznać za zbrodniarza? Piłsudskiego/Żeligowskiego za aneksję Litwy Środkowej, a może Śmigłego za Zaolzie? Ciężko mi sobie wyobrazić, aby któryś z naszych bohaterów odpowiadał za bestialskie wymordowanie ponad 100 tysięcy cywilów.
  • Odpowiedz
@dziadzio: O co prosisz, o przypomnienie historii? Proszę bardzo:

W październiku 1920 Żeligowski proklamował powstanie Litwy Środkowej, która została potem przyłączona do Polski.

W Październiku 1938 roku wykorzystując sytuację Czechosłowacji Polska wystosowała ultimatum nakazując oddanie
  • Odpowiedz
@milos88t: Na Zaolziu bylo 200tys Polakow i to byl teren utracony, rzad wystosowal ultimatum o zwrot tych terenow i dobrowolnie je oddano, szczegolnie ze w obliczu ataku niemcow, bylo im to poniekad na reke... W przypadku Wilenszczyzny, to rowniez byly ziemie utracone na rzecz ruskich a Litwa otrzymala je od bolszewikow za pomoc w ataku na Polske. Wiec jak mozesz, porownywac Pilsudskiego, Zeligowskiego czy Rydza-Smiglego do Bandery a zajecie Wilenszczyzny
  • Odpowiedz
@Artiff: No od Słowaków to sie możesz dowiedziec na temat Kurasia "Ognia" któremu u nas postawiono pomnik pomimo protestów srodowisk słowackich których ten miał mordować.
Czesc żołnierzy wyklętych też dopuszczała sie czynów noszacych znamiona ludobójstwa np. na Białorusinach i gdy u nas zaczeto upamietniac wykletych tam zaczeto ten temat rozstrzasac.
Oczywiscie jakby sie dalej cofnac to takich jest wiecej bo wtedy krwawo tłumiono bunty.

tu masz o Kurasiu wiecej na
  • Odpowiedz
W końcu nas na lekcjach historii tego by nie uczyli, podobnie pewnie jak na Ukrainie nie uczy się o mordzie na Wołyniu. Koleżanka Ukrainka, od urodzenia mieszkająca w Polsce, ale chodząca do ukraińskiej szkoły i przebywająca w ukraińskim towarzystwie powiedziała, że to z moich ust po raz pierwszy usłyszała tę historię.

@Artiff: ale na Ukrainie ucza tylko stoja na stanowisku ze to były wzajemne walki. wrzucał ktos nawet fotki z
  • Odpowiedz
Na Zaolziu bylo 200tys Polakow i to byl teren utracony, rzad wystosowal ultimatum o zwrot tych terenow i dobrowolnie je oddano, szczegolnie ze w obliczu ataku niemcow, bylo im to poniekad na reke

@dziadzio: Tylko że pałowano Czechów przez policję i karano mandatami za mówienie po czesku po aneksji. To zmienia postac rzeczy.
Aha co do tego że im było na ręke. Wypisz wymaluj rosyjski argument na 17 wrzesnia. "Przeicez
  • Odpowiedz
Tylko że pałowano Czechów przez policję i karano mandatami za mówienie po czesku po aneksji.

@szurszur: No fatycznie, to stawia Polakow na rowni z banderowcami. Mam do ciebie goraca prosbe, nie wolaj mnie wiecej...
  • Odpowiedz
@dziadzio: Widzisz szanowny troglodyto:

Tylko jak znam polską historię to kogo nasi sąsiedzi mieliby uznać za zbrodniarza? Piłsudskiego/Żeligowskiego za aneksję Litwy Środkowej, a może Śmigłego za Zaolzie?

Postawiłem pytanie retoryczne, chodziło mi o rzeczy, które sąsiedzi mogli mieć nam za złe i o ich nieporównywalność z wymordowaniem ponad 100 cywilów. Z komentarza łatwo było wyłapać kontekst, ale chyba jesteś na to za głupi...
  • Odpowiedz
@dziadzio: Nie stawiam tego na równmi z banderowcami już nie przypisuj mi czegos czego nie napisałem tylko zwracam uwage na to ze inni maja prawo na krytyczne oceny postepowania Polski. Zajecie Zaolzia w takiej sytuacji było haniebne ( a jeśli uważasz że jest inaczej to powiedz to wyraznie) i nie da sie go całkiem usprawiedliwic przeszloscia. Uznajemy za załe zahcowanie Czechów w czasie wojny poslko bolszewickiej ale my tez źle
  • Odpowiedz
@milos88t: Jaki sojusznik Niemiec? My sie z nimi o to Zaolzie scigalismy, z tym ze my mielismy zgode Czech i prawo do tej ziemi a Niemcy chcieli ja zagrabic i okupowac jak same Czechy. Za glupi to chyba jestes na czytanie tekstu ze zrozumieniem, co juz tu udowodniles...

@szurszur: Powiedzialem juz, nie pisz do mnie, bo nie bede z toba dyskutowac, nie masz wiedzy i stosujesz pokraczna retoryke,
  • Odpowiedz
@dziadzio: Ścigaliśmy się z Niemcami o Zaolzie? Co za oszołomstwo.

Jaki sojusznik Niemiec?

Zajęcie Zaolzia było swego rodzaju akceptacją dla polityki Niemiec w kwestii Czechosłowacji. Przecież nie chodzi mi o to, że Polska zawarła sojusz z
  • Odpowiedz
@dziadzio:Jak zwykle gdy zostaniesz przyparty do muru trudny,i pytaniami uciekasz z dyskusji.
Nie chodzi o to aby podawac zdarzenia porównywalne do rzezi wołynskiej ale takie które inne narody moga nam mieć za złe.
A Czesi maja zajecie Zaolzia za złe wiem bo wiele razy przegladłem ich dyskusje na forach. Mój przykład wiec spelnia założenia pytania autora wpisu bo przeicez zaznaczył że chodzi mu nawet o takie zdarzenia ktore są złe
  • Odpowiedz
czy w historii Polski również nie posiadaliśmy takich zbrodniarzy jak wymieniony Bandera.

@Artiff: Bandera zabił polskiego ministra i np. polscy narodowcy z Ruchu Narodowego czcza podobnego po tym wzgledem zabójce prezydenta Narutowicza. nawet chwalili sie tym na profilu ONR.
  • Odpowiedz
@milos88t: Imperatywnie odsylasz mnie do nauki, mimo ze mam racje, nazywasz mnie glupkiem, bo twoim zdaniem "zbrodnicza" historia Polski okazuje sie nie taka zbrodnicza, teraz nazywasz mnie internetowym napinaczem - nie masz wstydu?

tylko że w przypadku Zaolzia wystąpiliśmy jako sojusznik Niemiec

Przecież nie chodzi mi o to, że Polska zawarła sojusz z Rzeszą

To mozna wystepowac jako sojusznik nie majac sojuszu? Obrona wlasnych interesow, w tym wypadku Polakow przed
  • Odpowiedz
@Artiff: Polacy popełniali tez orktne mordy w okolicahc 1920. Znany historyk specjalizujacy sie w naszych dizejach Norman Davies podawał przykład młodej dziewczyny która pozbawioną rąk i nóg nago ciagnieto po bruku za końmi. Nie pamietam juz jakie miasto albo gdizes na obecnej Białorusi albo Litwie.
  • Odpowiedz