Wpis z mikrobloga

Cześć, Mirki.
Dowiedziałem się, że na jeżdżeniu samochodem można zarobić dobre hajsy. Możecie polecić jakiś samochód na początek? Zależy mi, żebym mógł w ciągu roku nauczyć się jeździć tyle, żeby ktoś mnie chciał zatrudnić na Junior Drivera. Myślałem o mercedesie albo tirze, tylko słyszałem, że kierowanie tirem jest trudne więc może coś prostszego na początek. Ale z drugiej strony kierowcy tirów sporo zarabiają to może warto się poświęcić. Zastanawiam się jeszcze nad BMW - paru kolegów nimi jeździć i mają sporo pieniędzy.

Możecie też napisać z jakich książek najlepiej nauczyć się kierować samochód? "Symfonia tira" albo "Thinking in Tico" będzie dobre na początek czy może lepiej jakieś kursy internetowe? Nigdy wcześniej nie jeździłem samochodem, ale bardzo mi się to podoba i jestem strasznie ambitny i zmotywowany.

A może jeszcze coś innego. Napiszcie jaki samochód jest najbardziej przyszłościowy.

• 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MaryMagdalene:
moim zdaniem powinieneś zacząć od czegoś małego, sprawdzić czy czujesz się dobrze w ruchu drogowym, dostrzegasz zagrożenia, dbasz o zawartość samochodu (towar, pasażerowie), po kilku dłuższych trasach sam wyłapiesz czy daje Ci to radość, czy tylko dostarcza problemów, frustracji.
TIRa zostawiłbym na później, choć znam ludzi, którzy wsiedli i poczuli się jak ryba w wodzie, jednak to są jednostki.
Z książek to jedziemy klasyka MORD C, Kodeks drogowy -
  • Odpowiedz
  • 97
@MaryMagdalene: Witam, zły dział! Ten temat był już poruszany na forum! Jako, że jesteś nowy to tym razem skończy się tylko na warnie ale w przyszłości UŻYJ OPCJI SZUKAJ. Pozdrawiam, moderator forum samochody.net
Chcesz zacząć jeździć samochodem i zarabiać? Super! Tylko pewnie masz nogi te same od urodzenia, które niestety po 2-3 naciśnięciach sprzęgła ci się r---------ą więc musisz u--------ć nogi i zamontować tytanowe protezy za9000 dolarów, do tego buty
  • Odpowiedz
@MaryMagdalene: kolego, jeżeli chcesz być prawdziwym kierowcą proponuję zacząć od mechaniki. Wałek rozrządu, koło zamachowe, tłoki, korbowody.
Dopiero później proponuję przerzucić się na wyższy poziom typu prowadzenie po drogach publicznych, przewożenie ludzi.

Niektórzy wybierają tez niszowe pojazdy, 30-40 letnie, w niektórych dużych firmach dalej w użytku. Nikt nie wie jak to naprawiać, nikt nie chce tego gówna używać, dlatego słyszałem że kaska dobra.
  • Odpowiedz
@MaryMagdalene: Oczywiście nie zapominaj o repozytorium na youtubie gdzie będziesz wrzucał swoje filmiki z kamerki gopro pokazujące jak jeździsz. Dobra firma nawet nie spojrzy na brak prawa jazdy tylko od razu weźmie cię do siebie.
  • Odpowiedz
@MaryMagdalene: @M4lutki: Dokładnie. A jeśli masz ponad 20 lat i dopiero zaczynasz jeździć to od razu Ci mówię, że tylko marnujesz czas. Lepiej idź smażyć frytki w Macu, przy kierownicy nie masz szans.
  • Odpowiedz
@MaryMagdalene: Najlepiej jak opanujesz jakieś proste samochody, np wspomniane Tico. Później możesz się przesiąść na jakiegoś "vana". Generalnie fajnie by było - tak jak już ktoś tutaj wspomniał - żebyś zrobił sobie repozytorium filmików na YT i publikował tam swoją jazdę. Dodatkowo wymyśl sobie jakąś fajną trasę i spróbuj ją przejechać samemu - wtedy najwięcej się nauczysz a i będziesz się mógł tym pochwalić na rozmowie kwalifikacyjnej. Po czymś takim
  • Odpowiedz
@MaryMagdalene: Kolego, tak jak pisał @gogiel: najpierw mechanika. Jak ty chcesz jezdzić ekonomicznie kiedy nie wiesz przy jakich obrotach uzyskuje sie najlepszy moment i moc? A dobór ogumienia? A eliminowanie oporów powietrza? Znajomość mechaniki i fizyki ogólnej pozwoli Ci zoptymalizować zużycie paliwa. Oczywiście musisz zapoznac się z dokumentacja silnika i skrzyni biegów, by móc w ogole ruszyc autem bez zbędnego tracenia mocy. Pamiętaj, że nauka czeka cie przy
  • Odpowiedz