Przypomniałem sobie coś Kazika. To tak w kwestii bratania się z banderowcami i ich spadkobiercami.
To jest normalne, że nie gadasz z bandytami Nie zapraszasz ich do domu, nie odwiedzasz ich samych Kto z kim przestaje, takim się staje Na długo to w każdej jednej głowie zostaje
Myślę, że jest w tym coś żenującego Odwiedzać gospodarza dzieci mordującego W imię imperialnych bredni, to pomysł nieprzedni Nie tłumaczy tego święto, ani dzień powszedni
Gdy na wsie [polskie] b---y spadają Jedyna ich wina, że tam właśnie mieszkają Gdy swoją ręką ścisnąć rękę zakrwawioną Musowo się zabrudzi, tak już to jest zrobione
@hungbejwin_ludowy: cholera, porównaj sobie nasze wypowiedzi i wskaż jeden argument, który podałeś broniąc swojej interpretacji. Ja tu trochę rzeczy napisałem a u Ciebie max 1 zdanie...
@Magnolia-Fan: Bo rozumisz, ja nie przeczę, że nie masz racji, w tym co piszesz odnośnie genezy utworu Kazimierza Staszewskiego. Ja natomiast odniosłem go do innej sytuacji, niż ta, którą miał na myśli autor. Treść dzieła przecież w żadnym wypadku nie przeczy kontekstowi, do którego je odniosłem. Jeśli założyć by, że wiersz powstałby jako krytyka działań dzisiejszych miłośników banderowców, wystarczyłoby w zacytowanym fragmencie zmienić jeden wyraz - tak jak to ja
@hungbejwin_ludowy: a ja Ci piszę, że właśnie przeczy i o to mi chodzi... Obie sytuacje są zbyt różne i dlatego porównanie jest nieuprawnione. Polscy polityce nie odwiedzają dziś Stepana Bandery, wtedy Oleksy faktycznie pojechał do Moskwy, która prowadziła właśnie wtedy wojnę w Czeczenii. Piosenka nie jest o zbrodniach na wojnie tylko o robieniu interesów ze zbrodniarzami
Polscy polityce nie odwiedzają dziś Stepana Bandery, wtedy Oleksy faktycznie pojechał do Moskwy
@Magnolia-Fan: Bandera nie żyje, więc go nie odwiedzają. Odwiedzają zaś, sponsorują i wybielają neo-nazistowskie integral-nacjonalistyczne szambo w Republice Ukrainy. Nie dotyczy to zresztą tzw "polityków" głównego ścieku, ale również różnego rodzaju "ochotników" typu @tomasz-maciejczuk (do którego skierowałem słowa K.S.) i pseudo-antysystemowców typu P.Kukiz.
Piosenka nie jest o zbrodniach na wojnie tylko o robieniu interesów
@hungbejwin_ludowy: ale ludobójstwo na Wołyniu miało miejsce 70 lat temu, Oleksy pojechał na obchody do Moskwy dokładnie w momencie, kiedy Jelcyn wysłał czołgi do Czeczenii. Łapiesz ten dystans czasowy? Ukraińcy mordowali, Rosjanie u Kazika w piosence mordują.
Oleksy pojechał na obchody do Moskwy dokładnie w momencie, kiedy Jelcyn wysłał czołgi do Czeczenii
@Magnolia-Fan: Natomiast @tomasz-maciejczuk pojechał bratać się z neo-banderowcami i innymi neo-nazistami w czasie, gdy Patroszenko wysłał czołgi, rezunów i czerń do Donbasu.
@hungbejwin_ludowy: ale przecież na polskie wioski b---y spadają, a teraz już jesteśmy w Donbasie? Pogubiłem się w Twoim toku rozumowania. Proszę Cie tylko muzyki w to nie mieszaj...
@hungbejwin_ludowy: ja tylko grzecznie pytam, nie ja założyłem konto na potrzeby propagandowe i nie tłukę od dnia pierwszego antyukraińskiej propagandy
To jest normalne, że nie gadasz z bandytami
Nie zapraszasz ich do domu, nie odwiedzasz ich samych
Kto z kim przestaje, takim się staje
Na długo to w każdej jednej głowie zostaje
Myślę, że jest w tym coś żenującego
Odwiedzać gospodarza dzieci mordującego
W imię imperialnych bredni, to pomysł nieprzedni
Nie tłumaczy tego święto, ani dzień powszedni
Gdy na wsie [polskie] b---y spadają
Jedyna ich wina, że tam właśnie mieszkają
Gdy swoją ręką ścisnąć rękę zakrwawioną
Musowo się zabrudzi, tak już to jest zrobione
@tomasz-maciejczuk
#kresy #polska #ukraina #upa #bandera #szuchewycz #prawysektor #banderowcy
@Magnolia-Fan: Zauważyłem.
@Magnolia-Fan: Bandera nie żyje, więc go nie odwiedzają. Odwiedzają zaś, sponsorują i wybielają neo-nazistowskie integral-nacjonalistyczne szambo w Republice Ukrainy. Nie dotyczy to zresztą tzw "polityków" głównego ścieku, ale również różnego rodzaju "ochotników" typu @tomasz-maciejczuk (do którego skierowałem słowa K.S.) i pseudo-antysystemowców typu P.Kukiz.
@Magnolia-Fan: Natomiast @tomasz-maciejczuk pojechał bratać się z neo-banderowcami i innymi neo-nazistami w czasie, gdy Patroszenko wysłał czołgi, rezunów i czerń do Donbasu.
O co więc chodzi, hę?
@Magnolia-Fan: Czemu? Taka piękna piosenka:
Zdobywaj, zdobywajmy sławę!
Wykosimy wszystkich Lachów
@Magnolia-Fan: To dobrze. Skończmy już ten bezsensowny flejm.
@glosnik: Tobie 20 hrywien lub 5 szekli, nieprawdaż?
@glosnik: To dobrze. Jeśli byś to robił, byłbyś lackim szowinistą i antyukraińskim pokurczem ;-)
@Magnolia-Fan: Überbanderowiec ze mnie, prawda?
@glosnik: Dobry jesteś w demaskowaniu wrogów umiłowanej UPAiny :-) Masz 5 szekli od Patroszenki.