Wpis z mikrobloga

może być za ciepło. Z tyłu klocek plastikowy słabo przewodzący ciepło to nie mają gdzie rozproszyć. Zauważyłem, że szczególnie te mocniejsze paski palą mi się tam, gdzie nie mają chłodzenia a tam, gdzie np przyklejone sa do granitu to działają bez problemu.
Zmień pasek albo zmniejsz napięcie zasilające. Bo rozpraszania ciepła nie zrobisz przy Lego :-)
  • Odpowiedz
@newerty: więcej ledów. Tego jest łącznie 10 metrów, ale co ciekawe sfajczyły się tylko cztery kawałki połączone szeregowo tak jak tutaj. Dwa te co widać i jescze dwa o połowę krótsze. Ale już np piąty taki w innym miejscu jest git... i kawałek który ma cztery metry też jest git...

@janeqq: Napięcie 12V, zasilacz ma łącznie 150 wat a te ledy mają o ile pamiętam 4.8W na metr.
  • Odpowiedz
@dr__slim: No dobra, ale tu się spaliły cztery odcinki które łącznie maj mniej niż metr. I mają swoje osobne wyjście z kostki. A w innym miejscu jest jeden odcinek czterometrowy który działa dobrze, a jeszcze innym trzy które łącznie mają ze trzy metry albo lepiej, połączone szeregowo, i też im nic nie jest.
  • Odpowiedz
@Scharnvirk: jak na moje to przy metrze ledów prąd tam powinien być 0.4A

Przy 4rech metrach prąd jaki tam być powinien to 1.6A, dlatego ich nie spaliłeś. Skracając taśmę powinieneś też zbić prąd.
  • Odpowiedz
@Scharnvirk: chodzi o to, że jak całość ma 48W, to przez pierwszy metr płynie tymi ścieżkami 4A. po 1 metrze jest 3,6 a po 5 metrach 2A(Drugie prawo Kirchhoffa) przez ostatni metr płynie prąd tylko dla tego ostatniego metra. przez pierwszy - cały prąd dla całej instalacji.
Diody odprowadzają ciepło przez swoje nóżki do miedzi, a jak ta jest gorąca, to się palą.
  • Odpowiedz
@dr__slim: Idź przeczytaj Bolkowskiego o 2 prawie Kirchoffa, bo pleciesz bzdury takie, że mój wykładowca właśnie zawału dostaje. W twoim przypadku to raczej pierwsze ma zastosowanie
  • Odpowiedz
@dr__slim: Nie chce mi się z tobą kłócić, ale myślisz w zasadzie dobrze (albo twoje rozumowanie prowadzi do prawidłowych wniosków) ale to nie jest II prawo Kirchhoffa, tylko I.
  • Odpowiedz