Wpis z mikrobloga

Ej takie pytanie do ludzi od #wlasnafirma #dzialalnoscgospodarcza #biznes.

Jak bym chciał założyć własną działalność i dostałbym kredyt w banku na start, a firma by się okazała niewypałem, to co się dzieje z kredytem? Do konca zycia wszystko co zarobie ponad minimum krajowe idzie dla banku? Kasują cały mój majątek i zostaję w skarpetkach? Czy nie jest aż tak źle? Interesuje mnie tylko ten aspekt.

I może zapytam jak to jest nie tylko w Polsce, ale i w #uk?
  • 13
@Janusz_Radek: zależy co rozumiesz pod pojęciem firma. Jeżeli działalność gospodarczą, to ty jako osoba fizyczna odpowiadasz za zobowiązania firmy, nawet po jej zamknięciu. Natomiast jako osoba prawna (np. sp. z o.o.) wierzycieli zaspokoja kapitał zakładowy, prezes takiej spółki odpowiada tylko za nie ogłoszenie w terminie upadłości. Ale na osobę prawną nie jest łatwo dostać kredytu, a niemożliwe praktycznie przy początkach funkcjonowania firmy.
@Hoff: Osoba prawna dostanie kredyt pod hipotekę majątku danej spółki, czyli wkładu akcjonariuszy.

A prezesa można ścigać z prywatnego majątku, tylko jest to dużo trudniejsze.
@Kovacs: Może przeczytaj dwa razy. Zastanawiam się czy w takim wypadku zostane z dnia na dzien bez środków do zycia, czy może da sie jakoś dogadać z bankiem, a nie czy mi umożą i powiedzą że nie ma sprawy.
Tak w skrócie - unikasz spłaty=komornik=wejście na pensje = zajęcie komornicze. Nie unikasz spłaty ale nie masz wystarczających środków= ugoda z bankiem= realne warumii spłaty=mniej nasrane w historii kredytowej. W każdej sytuacji kieruj się regułą dialogu. Najgorsze co można zrobić to udawać że nas nie ma, wtedy nie ma litości. Mówimy o bankach a nie o chwilówkach i tego typunsyfie.
@DawajMario: No i o taką odpowiedźmi chodziło. #!$%@? by było wziąc kredyt pod zastaw mieszkania i za 2 lata zostać bez dochodów i bez mieszkania, bo bank będzie chciał odzyskać swoje pieniądze jak najszybciej a nie jak najbardziej polubownie.
@nico112: Art. 871.
§1. Wolna od potrąceń jest kwota wynagrodzenia za prace w wysokości:

minimalnego wynagrodzenia za prace, ustalanego na podstawie odrębnych przepisów, przysługującego pracownikom zatrudnionym w pełnym wymiarze czasu pracy, po odliczeniu składek na ubezpieczenia społeczne oraz zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych - przy potrącaniu sum egzekwowanych na mocy tytułów wykonawczych na pokrycie należności innych niż świadczenia alimentacyjne,