Aktywne Wpisy
Tynka02 +88
Odpalam rano wykop a tu znów jakieś gówno na tagach wybiło, macie wy ludzie jakąkolwiek godność i szacunek do samych siebie? Czy wam szczytem rozrywki jest zapłacić za to jak leją się po mordzie dwa patusy (a raczej pewnie udają)
##!$%@? #wykop
##!$%@? #wykop
K00tek +3
jak byście musieli przenieść się do jakiegoś świata z gry
to gdzie to by było?
w jakiej gierce zasiedlibyście?
to gdzie to by było?
w jakiej gierce zasiedlibyście?
Składniki:
- 2 kg truskawek
- 500 g cukru
- 40 g Frukta-Żelu
- sok z 1/2 cytryny
Przepis:
1 kg truskawek (umytych i odszypułkowanych) przekładamy do rondla i miksujemy blenderem. Dodajemy sok z cytryny i gotujemy doprowadzając do wrzenia. 2 szklanki cukru mieszamy z pektyną.
Dodajemy do owoców i mieszamy cały czas podgrzewając. Kiedy truskawki zagotują się dodajemy pozostałe owoce (pokrojone w ćwiartki). Gotujemy przez około 10 minut cały czas mieszając. Gorący dżem przekładamy do gorących słoików i zakręcamy osuszonymi nakrętkami. Stawiamy do góry dnem na 5 - 10 minut.
Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Można ewentualnie spasteryzować.
Smacznego!
#dzem #gotujzmikroblogiem #gotujzwykopem #truskawki #browin
@Browin: moja babcia nie używała frukta-żelu (ʘ‿ʘ)
i wzmacniana polewa do lodów gotowa :D
Co to jest pektyna...
Pektyny to węglowodany, rozpuszczalne w wodzie elementy błonnika. Ich wspólną cechą jest zdolność tworzenia żeli w kwaśnym środowisku. Dzięki tym właściwościom są szeroko wykorzystywane w przemyśle spożywczym, również do zagęszczania dżemów.
Obok właściwości żelujących pektyny mają zdolność "wyłapywania" cząsteczek cholesterolu , redukując tym samym poziom "złego" cholesterolu.
Regulują gospodarkę kwasów żółciowych. Usuwają ich nadmiar, chronią przed powstawaniem kamieni żółciowych oraz ułatwiają i