Wpis z mikrobloga

Zapiekanka ze szpinakiem

Jedno z niewielu dań bez mięsa, które mi smakują.

- 200g szpinaku podsmażamy na patelni aż zwiędnie, przekładamy do miski. Dodajemy pokruszony ser feta 200g, pół łyżeczki chili, jajko oraz pokrojony czosnek (ząbek lub dwa) podsmażony na maśle. Mieszamy.
- Do naczynia żaroodpornego wkładamy 4 płaty lasagne (warto około 4 minut potrzymać w gotującej wodzie) nastęonie farsz i ponownie 4 płaty lasagne.
- Zalewamy sosem beszamelowym. Ja robię 50g masła roztopionego w garnku, dodaje 2 łyżki maki i około szklankę mleka. Mleko po ćwierć szklanki i mieszam, żeby się nie porobiły grudy. Można dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową.
- Na sos pomidory. Pomidor kroje na plastry, następnie jeszcze na 4 części i mieszam z 1 łyżką octu winnego i 4 oliwy z oliwek.
- Na wierzch starty ser. Ja preferuje miękkie sery.
- Całość na 180 i około 20 minut w piekarniku. Patrzcie na ser czy za bardzo się nie spali i wyjmujcie.

Smacznego.
#gotujwzwykopem #jedzenie #niebieskipasekwkuchni
dakcts - Zapiekanka ze szpinakiem

Jedno z niewielu dań bez mięsa, które mi smakują...

źródło: comment_BzO7V0CgCptjG13YEawyHWcWyTFlclrz.jpg

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz