Wpis z mikrobloga

Dzięki fajnej serii na wykopie pod postacią #goomowesosy postanowiłem sam kupić kilka sztuk #chili Moim nowym nabytkiem stały się torebki z Naga Bhut Jolokia Chilli (okolice 1 miliona SHU) oraz legendarne już Carolina Reaper Peppers (rekord świata - do 2,2 miliona SHU)

Sos póki co sobie odpuszczam bo nie ma nigdzie świeżych papryk Habanero :(
Ale postanowiłem zrobić wódkę! Założenie było proste - napijesz się - będziesz żałować.

Jako totalny laik w świecie chili po prostu pokroilem suszone papryczki (oba gatunki po 4 sztuki) i usunąłem z nich nasiona. W między czasie przeczytałem że to właśnie nasiona dają moc więc część skruszylem w moździeżu i wrzuciłem do butelki, po czym wrzuciłem te niepokruszone dla pewności :) Papryczki wrzuciłem na rozgrzaną patelnię (podobno tak aktywuje się te wszystkie olejki czy kij tam jest) i po chwili też wylądowały w butelce. Na koniec dodałem skórkę z połowy cytryny (tylko żółta część) bo podobno tak trzeba x Finalnym składnikiem była czysta wódka Absolut w ilości jednego litra.

Wszystko zamknięte w butelce i teraz leżakuje czekając na lepsze czasy (lenny face).

Na koniec poproszę specjalistę @goomowy o zrobienie wódki/nalewki z chili we właściwy sposób i zaprezentowanie nam przepisu na łamach swojego tagu, jak mówiłem nie mam pojęcia co zrobiłem i dlaczego.

Picrel
Pobierz dziadu90 - Dzięki fajnej serii na wykopie pod postacią #goomowesosy postanowiłem sam ...
źródło: comment_Q3WKp6kslXPDCpZwkOCzA6iLLPAiNgZ8.jpg
  • 15