Wpis z mikrobloga

#piwowarstwo #kiciochpyta
jak odzyskać drożdże pozostałe na dnie fermentera? po poprzednim użyłem je do zrobienia zakwasu chlebowego, ale słyszałem gdzieś ze można je jakoś przemyć, oczyścić, rozmnożyć i przechować w lodówce na przyszłość.
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kaef: ja mam taki patent, że w dużą butelkę od Frugo wlewam wrzątek, zakręcam i czekam aż mi się ochłodzi do temperatury pokojowej, wlewam połowę do wiadra na drożdże i mieszkam wiaderkiem, żeby drożdże się wymieszały ładnie z wodą. Potem do tej odkażonej butelki wlewam gęstwę ( ͡° ͜ʖ ͡°)-
  • Odpowiedz
@JackMaster: i taką używasz do następnej warki? nie wpływa na smak, czy zapach? ja skupiam się na starych wiejskich receptura jak np p--o z pokrzyw, albo z mniszka i łopianu, czy takie dziwactwa jak wino z liści dębu, albo płatków dzikiej róży. przez to mam w fermentatorze wiele dziwnych smaków i zapachów, więc zakładam, że w gęstwie tez są i mogą mieć wpływy na następny produkt
  • Odpowiedz