Wpis z mikrobloga

@portkisedre: Najszybciej to znajdziesz w aptekach mieszanki ziołowe typu Gastrosan, Diabetosan albo w sklepach z herbatą/zielarskich, gdzie zwykle są podpisane "Mieszanka na przeziębienie", "Mieszanka na serce". Recepty na przygotowanie takich mieszanek znajdziesz w książkach zielarskich.
@portkisedre: szukaj w książkach zielarskich, jeśli chcesz sam kręcić. M.in. Ojca Klimuszko, Sroki, Marii Treben, Bonifratrów. Na stronie herbapolu byla chyba kiedyś wyszukiwarka ziół i można było sprawdzać, ktore ziola sie uzupełniają. Początkująca zielarka here :)
Poszukaj też na blogach. Herbiness.com na przykład czasem zamieszcza ciekawe przepisy. Pamiętaj tylko, żeby koniecznie dowiedzieć się jak najwięcej na temat danego surowca. samo "To jest dobre na wątrobę" to za mało. Często leki i niektóre zioła się wykluczają, dodatkowo - nawet w przypadku tych mieszanek w stylu ojciec klimuszko etc konieczne jest zachowanie przerwy pomiędzy kuracjami. Też to nie działa tak strasznie mocno, jednak przy dłuższych kuracjach możesz się skrzywdzić :)
@portkisedre: Zgadzam się z Wapniakiem.

Jeżeli chodzi o szybkość działania, to ja od dłuższego czasu leczę się ziołami i domowymi metodami za każdym razem, jak czuję, że dopada mnie silne przeziębienie (nie mówię o katarze tylko o np zawalonym gardle i stanie podgorąćzkowym, ale jeszcze nie ma tragedii). Moje niedawne odkrycie to napar z kwiatów lipy. Działa napotnie (przynajmniej na mnie) dużo mocniej niż np duża dawka paracetamolu. Łączę to też