Wpis z mikrobloga

#wybory

Chyba dla nikogo nie jest zaskoczeniem, ze Duda przegrał w Warszawie (40% przy frekwencji 68,5%), ale ja nie o tym.
O wiele ciekawsze jest to jak rozkładały się glosy na kandydatów w poszczególnych dzielnicach stolicy: http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,tak-glosowala-warszawa,169549.html

Jak widać na załączonym obrazku Duda największe poparcie uzyskał w najbiedniejszej dzielnicy (Praga-Północ 48,51%), a najniższe w jednej z najbogatszych (Wilanów 30,70%). Co ciekawe, obie dzielnice diametralnie różnią się również w kwestii frekwencji - Wilanów największa w stolicy (76,52%), tymczasem Praga-Północ najmniejsze (59,07%).

Te różnice i kontrasty potwierdzają to co widzimy na większa skale w całym kraju - na PiS i Dude glosują regiony biedniejsze, oraz ludzie słabiej wykształceni i bez perspektyw. Do takiego elektoratu trafiają populistyczne hasła i ideologia konserwatywna.

Zapraszam do dyskusji i wyciągania wniosków ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ja tylko powiem, ze to bardzo smutne, ze prezydenta wybrała nam #patologiazewsi . #polityka
f.....t - #wybory

Chyba dla nikogo nie jest zaskoczeniem, ze Duda przegrał w Warsz...

źródło: comment_K5b42NGysgKyt07gogBp1gbcJ0EHm7Ek.jpg

Pobierz
  • 58
  • Odpowiedz
@frogfoot: idź toroluj gdzie indziej, dla mnie wniosek jest jeden, na bk głosowali ci którym w tych zasranych czasach znajomości i brudnej kasy jest najlepiej czyli tym którzy potrafili się ustawić z władzą albo kręcić lody.
zapomniałem dodać i elektorat utrzymywany za pieniądze z podatków czyli wszystkie urzędasy które nie powinny mieć praw wyborczych.
  • Odpowiedz
w warszawie jest znacznie więcej przyjezdnych, którzy właśnie pochodzą ze wsi. Nie bez powodu mówi się że wawa to największa wieś w polszy ;) a do tego ziemie zachodnie są ziemiami "odzyskanymi" zasiedlonymi przez ludzi ze wschodniej II RP, a tam chyba było dosyć dużo wsi ;)
  • Odpowiedz
@mdul: nie troluj, nic takiego nie napisałem, mój ojciec też ma swoje interesy, kasy nam nie brakuje a i tak na bk nie głosował? dlaczego? bo z każdej faktury na 10tys panstwo zapieradala ponad 4 plus koszty pracownika... i to jest zgoda bezpieczenstwo i dobrobyt? dla mnie to kradziez w bialych rekawiczkach to raz a dwa na wilanowie nie sami bogaci mieszkaja, moj post byl ogolny nie do wilanowa przyczepiony.
  • Odpowiedz
@frogfoot: Na bronka głosuja stare dziady, które się dorobiły przez kolesiostwo i maja w dupie, że rozkradają kraj i będą musieli więcej płacić i dłużej pracować, oraz idioci, ale przecież najważniejsza jest zgoda i bezpieczeństwo ( ͡º ͜ʖ͡º)

Te różnice i kontrasty potwierdzają to co widzimy na większa skale w całym kraju - na PO i Komora glosują regiony bogatsze w propagande tvnu i gw, oraz
  • Odpowiedz
@frogfoot: Jaka patologia człowieku. Patologia nie głosuje, bo ona chleje wodę, no chyba że tak nazywasz ludzi biedniejszych. Wtedy powiem ci żebyś z rozbiegu zarył cabanem w ścianę, może pomoże. Lubisz być okradanym czy należysz do elity? Ja nie wiem, ludzie chyba lubią być gnojeni i dojeni przez władzę, bo wtedy czują się wybrani. Ludziom nie przeszkadzają nagrody dla urzędników z ich pieniędzy.
  • Odpowiedz
@frogfoot: ktos dobrze zauwazyl, ze biedota glosuje na poliglote z doktoratem, a "wyksztalceni z duzych miast" glosujana chodzace ośmieszenie, które nie umie jednego zdania prawidłowo napisać.
  • Odpowiedz
@Laserade: Ci wykształceni nie potrafią powiedzieć więcej w sondzie ulicznej niż: "dobrze spełniał funkcje prezydenta" "byl dobrym prezydentem" A co do mieszkańców wsi to są to bardzo często bogaci ludzie, nie jeden lepiej wychodzi na jeżdżeniu kombajnem od tych magistrów do wszystkiego i do niczego.
  • Odpowiedz
@frogfoot: rozumiem, ze na komora glosowales? Panie wyksztalcony jak wytlumaczysz zmiane pogladow bk z piatku na poniedzialek?
Albo to ze Bronek wygral w rejonach gdzie byly gorsze wyniki egzaminow gimnazjalnych?
  • Odpowiedz
@anussatanus:

w warszawie jest znacznie więcej przyjezdnych, którzy właśnie pochodzą ze wsi.

No, a jak wiadomo pierwsze co robi taki przyjezdny w gumofilcach po przekroczeniu granic miasta, to kupuje mieszkanie za pół bańki na Wilanowie xD
  • Odpowiedz