Wpis z mikrobloga

#cnc #studbazaproblems
Szukam w google już od 2 godzin odpowiedzi na zagadnienie
"kolejność doboru parametrów skrawania przy obróbce zgrubnej i kształtującej."
Znajduje wiele ale nic konkretnego, czy te parametry się od siebie różnią, czy uwzględnia się tam też trwałość ostrza ? Mógłby ktoś napisać kolejność :P ?
Coś w stylu
1. Prędkość skrawania
2. Prędkość posuwu
3. Obroty...
Itd., bo chyba o to chodzi ? Stawiam plusa za pomoc :D
  • 16
@ossj: dobre katalogi narzędzi i jazda. Co do parametrów, to się różnią, to samo z trwałością ostrza itp (i tak to robota dla technologa ( ͡° ͜ʖ ͡°).
btw kolega długo robi w branży?
@ossj: zgrubna ma być szybka, dużą głębokość skrawania duże obroty. Jak najwięcej maszyna lub narzędzie jest w stanie znieść przy zachowaniu jakiegoś sensownego zurzycia. Wykanczajaca duże obroty mały posow i głębokość skrawania jak najmniejsza ale nie mniejsza niż minimalna płytki ( musi być większą od promienia płytki ). Mowie do toczenia
@PrevuD: wiesz ja czytałem że kształtującą to nie to samo co wykańczająca ale doświadczenia nie mam więc moge sie mylić, rozumiem proces jak ma zachodzić ale nie wiem jakie parametry się oblicza po kolei, bo wiadomo że coś z czegoś zawsze wynika, zobacze w Corokeyu albo w poradniku sandvika.
@ossj: wykańczającą nie zawsze trzeba robić, skoro ksztaltująca gwarantuje odpowiednia dokladność i jakość powierzchni, ogólnie ten podział zgrubna-kształtująca-wykańczająca jest jeszcze sprzed czasów cnc i dotyczy bardziej obrabiarek konwencjonalnych
@wspolrzednebiegunowe: acha :P kurde a nie wiesz jaka jest kolejność doboru parametrów skrawania :P ? nigdzie tego nie potrafię znaleźć, ani w sandvik -poradnik... ani w google, cholera :/ wszędzie są potrzebne wzory ale nie znam kolejności ..
@ossj:
@wspolrzednebiegunowe: Myślę że nad tym wszystkim co napisałeś powinno być dobór odpowiedniego typu narzedzia a potem jego wielkości, średnica i typ narzędzia będzie determiniwac całą resztę. Potem okreslasz Ae i Ap co pozwoli Ci określić dokładnie Vc> i F. W katalogu sandvica, albo w poradniku ,są wyliczenia na ten temat. Chodzi o to, że oni zawsze podają na dzień dobry parametry z kosmosu a potem podają wzory do redukcji