Wpis z mikrobloga

Mircy spod #grafika i #indesign
Mam problem. Drukarnia chce skład ksiażki z obrazkami w kolorystyce Pantone a nie CMYK. Jak to ugruźć?
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@devean:
@adawidowicz: obrazki to rastry zapisane w psd bo sa na warstwach. Problemem jest to ze w ksiazce jest duzo gradientow, robionych rastrowo na grafikach i w indesignie na probkach kolorow.
Drukarnia naciska z tymi pantone, co im odpisac zeby zamknelo sprawe? Termin oczywiscie asap.
  • Odpowiedz
@5k07: jak są gradienty, kolorowe rastry to nie możesz wydrukować tego na pantone... każdy kolor musiałby być zastąpiony pantonem a to nie możliwe jak masz dużą ilość kolorów
  • Odpowiedz
@adawidowicz:
@najman: drukarnia nalezy do szwagra mojej klientki, nie da sie ich zmienic. Nie musze chyba dodawac, ze owa klientka wlasnie odpowiada za zatwierdzanie czegokolwiek. Ot, zycie. ;)
  • Odpowiedz
@5k07: To weź na papierze (mailu, cokolwiek co można na wszelki wypadek przedstawić) zatwierdzenie, że te gradienty mają być zmienione na flaty i to w dodatku w Pantonach. Nie chcę straszyć, po prostu bierz na takie okoliczności dupokrytki - bo jak się klientka "rozmyśli" to musisz mieć argumenty do sądu. A drukowanie z Pantonów tanie nie jest, więc...
  • Odpowiedz