Chwale się Mircy. Moje pierwsze uwarzone p--o. Pale Ale 12blg. Chyba się udało zrobić bez większych wad w smaku i aromacie. Przynajmniej nikt kto próbował nie czuł. Wysycenie mogłoby być odrobinę mocniejsze, chociaz jedna butelka wypłynęła podobno. A w smaku lekko slodkawe z dosyć wyraźną goryczka jak na styl. Chmielone magnum i lubelskim.
Kolejne warki juz planowane na czymś konkretniejszym ( ͡°͜ʖ͡°) #pijzwykopem #p--o #piwowarstwo
@hpiotrekh: sam jeszcze parę miesięcy temu z niepewnością i strachem otwierałem pierwszą butelkę własnego piwa, żeby za pół minuty przekonać się, że jest świetne - świetne uczucie, prawda? ;) Zdrówko! Narobiłeś mi smaka i jak tylko wrócę z pracbazy, to odkapsluję american wheata :D
@kontra: tez się bałem, głównie żeby infekcji nie było, bo nawet bym nie spróbował. Ale wyszlo świetnie. Tylko mało, 20litrow to jednak znikoma ilość. Zwlaszcza jak jest komu próbować. :D wypiłem dwa, a zostało może 10butelek ( ͡°ʖ̯͡°)
@TheFuckingRoses: myślę żeby uwarzyc Grand prixa Dzielaka. Ale też się zastanawiam czy nie udałoby się dwóch piw jednego dnia. Zawsze to by było szybciej, więc coś letniego tez by wtedy poszło ( ͡°͜ʖ͡°)
@hpiotrekh: mi schodzi 6h na warzenie lacznie ze sprzataniem ( ͡°͜ʖ͡°) a grand prix daje w dekiel i na lato to on sie nie nadaje chyba ze jedno i do spania (8.5 %) ( ͡°͜ʖ͡°)
@TheFuckingRoses: my zaczęliśmy o 11 i drożdże daliśmy przed 20. Ale teraz spokojnie można będzie to zrobić szybciej. A żeby robić dwa to musiałbym znaleźć drugi gar i trzeci fermentor jeszcze
@TheFuckingRoses: aha, oki. To się rozejrzę w takim razie za gotowcami. Ja to swoje robiłem na przypał :) 4kg Pale Ale, 0,5kg Carapils, po 30g magnum i lubelskiego, drozdze us05. Teraz dodałbym jakiegoś ciemniejszego słodu do tego.
@polik95: nie zabrałem do Warszawy ( ͡°ʖ̯͡°) Może na poczatku czerwca przywiozę ze dwie butelki jak coś zostanie. Głupio zrobiłem, że robiłem na 20 litrów, zamiast na 25, bo też by się zmieściło, a zawsze kilka butelek do przodu przy tej samej robocie.
Moje pierwsze uwarzone p--o.
Pale Ale 12blg.
Chyba się udało zrobić bez większych wad w smaku i aromacie. Przynajmniej nikt kto próbował nie czuł. Wysycenie mogłoby być odrobinę mocniejsze, chociaz jedna butelka wypłynęła podobno.
A w smaku lekko slodkawe z dosyć wyraźną goryczka jak na styl. Chmielone magnum i lubelskim.
Kolejne warki juz planowane na czymś konkretniejszym ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#pijzwykopem #p--o #piwowarstwo
Tylko mało, 20litrow to jednak znikoma ilość. Zwlaszcza jak jest komu próbować. :D wypiłem dwa, a zostało może 10butelek ( ͡° ʖ̯ ͡°)
powodzenia z kolejnymi warkami :)
A żeby robić dwa to musiałbym znaleźć drugi gar i trzeci fermentor jeszcze
Ja to swoje robiłem na przypał :)
4kg Pale Ale, 0,5kg Carapils, po 30g magnum i lubelskiego, drozdze us05.
Teraz dodałbym jakiegoś ciemniejszego słodu do tego.