Wpis z mikrobloga

Mniej goryczkowych (bo to jest goryczka, a nie gorzkość) za dużo nie ma. Atak Chmielu, jest po prostu w stylu. Poprubuj jakieś zwykłę Pale Ale, albo nie mocno goryczkowe odmiany IPA. Szybko się idzie do tego przyzwyczaić, szczególnie jak zacznie Ci brakować goryczki w tańszych piwach.
@push3k-pro faktycznie - mój błąd :)

@siema_mordo czyli mówisz że lepiej się katować takimi dopóki nie zacznie smakować ( ͡° ͜ʖ ͡°), ogólnie wrażenie po nim miałem pozytywne (nie to co znajomi którzy pierwszy raz pili coś innego niż koncerniak ;/) ale po połowie butelki już faktycznie musiałem sobie je wmuszać ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@apooca:
Postrzeganie goryczy sporo zależy od tego jaka kontra/podbudowa jest. Akurat Atak Chmielu często bywa nazywany złośliwie Atakiem Karmelu, więc mniej gorzko raczej nie znajdziesz. Z kolei APA często pozbawiona jest kompletnie tej słodowej kontry, więc będzie raczej jeszcze gorzej. Nie kwestia katowania się, po prostu kupuj nowe i patrz co ci smakuje. Na początek polecam Lwówek Jankes, Kormoran AIPA i jak już lubisz kompletne cukierki to Ciechan AIPA.
@apooca: powiem tak, atak chmielu jak na AIPA ma właśnie niezawiele goryczki, więc raczej będzie ciężko coś znaleźć, co będzie łagodniejsze w smaku. Pewnie jakieś są, ale biorąc pod uwagę dostępność piw i kwestie, czy były ostatnio warzone, to może być ciężko... mi na myśl przychodzi summer ale od Dr. Brew, który jest bardzo łagodny pod tym względem, ale nie sądzę, że by go teraz można było gdzieś dostać
@Czlowiek_o_niewyspanej_twarzy no właśnie to jest problem - człowiek całe życie pił pierwsze lepsze ze sklepu (których niektórzy ludzie nie nazwą piwem ;) a jak już wejdzie do jakiegoś "specjalistycznego" sklepu to nie wie co kupić i jeszcze ciężko się je pije :) ale cóż trzeba poprostu kupować mniej ale lepszych ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@apooca: Jak będziesz w sklepie specjalistycznym to po prostu spytaj :) Przeważnie obsługa to tacy pasjonaci jak ty i na pewno coś dobrego doradzą :) Nie zaszkodzi też śledzić jakiś kanałów na YT czy blogów piwnych geeków by być na bieżąco z piwnym świadkiem
@wodzu85 narazie jedyny którego oglądałem to #tomaszkopyrazblogublogkopyracom ale jeżeli znasz jeszcze jakiś dobry blog to byłbym wdzięczny za podesłanie ;) dodatkowo to w sumie dopiero co "zaczynam" się tym jakoś zajmować chociaż interesowało mnie to od dawna. Tylko spróbować te wszystkie style itp i wgle jakoś to konkretnie odróżniać to nie lada wyzwanie ;)
@apooca: Powoli do przodu :) Jak się mocnej zainteresujesz piwną rewolucją to szybko opanujesz temat. Jeszcze dwa lata temu waliłem tyskacze a teraz do ust ich wziąć nie mogę. Na majówkę byłem na Festiwalu Dobrego Piwa we Wrocku i tam był dopiero raj :) Widzę, że zacząłeś z wysokiej, goryczkowej półki - ja też tak zrobiłem co mnie trochę... zniechęciło bo nie byłem w stanie dopić tego piwa. Teraz poziom tolerancji