Wpis z mikrobloga

Jaki przyrost masy miesięczny jest waszym zdaniem dopuszczalny? Z 67 kg w dwa miesiące zrobiłem 73 i kminie czy to nie za szybko. Mam dobrą dietę której się trzymam, ćwiczę regularnie. Jednak od razy zrobiłem sobie dietę dosyć wysoko kaloryczną jako że zawsze byłem chudy i nie mogłem przytyć (67kg/183cm), około 3k kcal. Ogólnie czuję się fit itd, progres na siłowni z tygodnia na tydzień, jednak gdzie zawsze na brzuchu miałem praktycznei zero tłuszczu, wręcz kaloryfer bez ćwiczenia (xD) tak teraz coś się pojawia, ale to chyba na całym ciele. Bardzo delikatnie, ale jednak.

Pytanie czy uciąć trochę kalorii, dołożyć więcej ruchu (nprolki częściej), czy jest OK w myśl zasady najpierw masa, potem rzeźba ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#silownia #dieta #pytanie
  • 10
@Wirtuoz: nie ma takiej mozliwosci, moze na poczatku przygody z silownia, przez 2-3 miesiace sa takie przyrosty. Im dalej w las tym ciemniej.
Co dalej? Oblicz swoje zapotrzebowanie, dodaj 200-300 kcal i obserwuj w lustrze zmiany przez tydzien.
@Wirtuoz: jak dopiero zaczynasz to jest ok, nie zmieniaj bo twoje zapotrzebowanie i tak wzrasta wraz z waga i niedlugo sie ustabilizuje. Jak juz trenujesz jakis czas to moze byc to ciut za duzo, chciaz ja i tak bym sie nie przejmowal
@Wirtuoz: zaczynalem z podobnej wagi, jedynie nizszy wzrost (176), do okolo 73-75 kg poszlo szybko, teraz juz zdecydowanie wolnej, okolo 0,5 - 1 kg na miesiac, wiec raczej nie ma cos sie przejmowac i jest ok ; )
@Wirtuoz: Ciesz sie tym jak najdluzej. Bycie poczatkujacym to swietny okres. Progresuje sie praktycznie z dnia na dzien.
Trzymaj dalej diete, 3k to wcale nie jest bardzo duzo, jak osiagniesz ok 77-79 to i tak waga bedzie stawac.