Wpis z mikrobloga

Cześć wam! Chciałbym na stronie ( #django ), do formularza zamówienia zaimplementować płatności kartą VISA. Po wstępnym rekonesansie zrozumiałem, że najważniejsze są dwie rzeczy: "merchant account" oraz "payment gateway".

W głowie zrodziło mi się kilka pytań:
1) Jak wogóle zabrać się za pisanie własnego systemu płatności kartami? Czy znacie jakies open-source'owe rozwiązania napisane w #python ?
2) Czy bardzo różni się (w sensie trudności stworzenia oraz utrzymania) system obsługi płatności kartami, od systemu płatności internetowych vide PayPal?
3) Czy zaimplementowanie własnej bramki płatności, wiąże się z obowiązkiem przeprowadzania audytów bezpieczeństwa (PCI) ?
4) Biorąc pod uwagę trudność implementacji systemu, czy nie lepiej skorzystać z jakichś firm trzecich? Ktoś może coś polecić? ilość transakcji w miesiącu oceniam na ok 30-100.
5) Może jakimś linkiem do polskiego poradnika o tej tematyce ktoś poratuje?

011001000111101001101001011001010110101101101001 !

Jak ogarnę temat obiecuję napisać artykuł / poradnik dla potomnych koderów.

Pythonista - Cześć wam! Chciałbym na stronie ( #django ), do formularza zamówienia za...

źródło: comment_CU52ijMmumYQS7RZRbzq8VWsdvLDxDUj.jpg

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pythonista: Znajdź jakąś gotową bibliotekę (bądź wręcz usługę z api) i nie próbuj wynajdować koła na nowo jeśli chodzi o systemy płatności.

1. Stracisz niepotrzebnie czas – pewne problemy zostały już rozwiązane setkami godzin pracy innych.
2. Ryzykujesz popełnienie mniej lub bardziej typowych błędów – a tu chodzi o kasę.

Jaką bibliotekę? Google.
  • Odpowiedz
dzięki @MacDada - dobra rada, jak sądze. Tak mam zamiar właśnie zrobić.
@LOLWTF: prawdopodobnie będę starał się sam z tym zmierzyć, w końcu to cenne doświadczenie. Dzięki w każdym razie, będę pamiętać jak polegne :)
@Pipcieo: Buduje właśnie aplikację dla klienta, która posiada system zamówień, chciałem rozwinąć ją o możliwość płacenia kartami. Ogólnie jest ona w fazie budowy, także pokazać za bardzo jeszcze nie mogę. Szukam po
  • Odpowiedz
@Pythonista: Jeżeli to nie jest jakiś specyficzny produkt/usługa to nie ma lepszego rozwiązania niż realizacja transakcji karcianej w zewnętrznym serwisie PSP (ecard, dotpay, platnosci, przelewy24, payu etc.).
  • Odpowiedz