Wpis z mikrobloga

• 3
@kidi1: Ubuntu i każda jego odmiana (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, Ubuntu MATE, Ubuntu GNOME) będzie dobra. Ja tam korzystam obecnie z Xubuntu, bo osobiście jestem fanboyem środowiska graficznego Xfce ;)
  • Odpowiedz
@kidi1: linuksowi ortodoksi polecą ci zainstalować sam kernel ewentualnie z doinstalowaną tapetą i pracować z systemem tylko w trybie tekstowym a ja polecam linux mint na początek, dystrybucja sprawdzona i masz na początek poinstalowane kodeki multimedialne oraz internetowe pakiety jak firefox, programy komunikacyjne itd itp oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby sobie dopasować system do swoich preferencji poprzez dodatkowe upiększacze
  • Odpowiedz
@kidi1: Ja od siebie polecam elementaryOS. Bardzo ładna dystrybucja, szybka, jak zawsze trzeba trochę pozmieniać żeby wszystko pasowało tak jak się chce.
Bazuje na ubuntu więc wszystkie rozwiązania z ubuntu będą działać. (potrzebujesz pomocy-szukasz na forach ubuntu na 90% będzie działać).
  • Odpowiedz
Właśnie na Linuxmint nie chcą mi się instalować pakiety. Mam tylko komunikat: "oczekiwanie na blokadę", ale może to jakaś stara wersja.

@kidi1: Pewnie w tle instalują się jakieś aktualizacje i dlatego nie możesz zainstalować nowych pakietów, zainstaluj najpierw wszystkie aktualizacje i dopiero później instaluj nowe pakiety. Najnowsza wersja Minta to 17.1
  • Odpowiedz