Aktywne Wpisy

genocidegeneral +273
#niepopularnaopinia #biedronka #zakupy #zalesie
tylko mnie te #!$%@? koszyko-wózki z biedry tak niemożebnie #!$%@?ą, zwłaszcza przy wykładaniu zakupów na taśmę? podnieść to jedną ręką tak średnio, postawić na tej taśmie to już w ogóle (tym bardziej, że trzeba mieć 1,5m ręki żeby coś z nich wtedy wyciągnąć) XD co było złego w w normalnym koszyku ludzkim?
tylko mnie te #!$%@? koszyko-wózki z biedry tak niemożebnie #!$%@?ą, zwłaszcza przy wykładaniu zakupów na taśmę? podnieść to jedną ręką tak średnio, postawić na tej taśmie to już w ogóle (tym bardziej, że trzeba mieć 1,5m ręki żeby coś z nich wtedy wyciągnąć) XD co było złego w w normalnym koszyku ludzkim?

Kingside +862

Tylko czasem termometr nie odpowiada. W sensie program zawiesza się na open() i stoi tak dopóki nie zabiję procesu i nie włączę skryptu od nowa. Jeśli program się zawiesi jest to bardzo niebezpieczne, bo steruje on grzałkami do akwarii, jak jest zawieszony to nie może odczytywać temperatur z innych termometrów, a tym samym doprowadzić do nie wyłączenia grzałek.
Z początku pomyślałem o timeut, że jeśli nie możemy odczytać temp przez np. 20sek to lecimy mimo wszystko dalej. Ale nie mogłem znaleźć takiej opcji. Help :P
#python #raspberrypi #programowanie
Tata się tym zajmuje, ja tylko programuję raspberry ;)
http://krewetki.org/forum/viewtopic.php?f=5&t=7666
Przekaż tacie, że ładne baniaczki.
@smirk0: Jest, one wszystkie normalnie działają, tylko raz na kilka(naście) godzin jeden nie odpowie, i trzeba się go zapytać jeszcze raz by odpowiedział. Problem jest właśnie w tym, że jak nie odpowiada, to zawiesza się cały program.
Dzięki wszystkim za pomoc :)
#!/bin/bash
TEMPFILE1=/sys/bus/w1/devices/28-0000054e64f9/w1slave
TEMPFILE2=/sys/bus/w1/devices/28-0000054ee49e/w1slave
if [ ! -e "$TEMPFILE1" ];
then
modprobe w1-gpio
modprobe w1-therm
sleep 2
[ -e "$TEMPFILE1" ] || exit 1
[ -e "$TEMPFILE2" ] || exit 1
fi
TEMPVAL1=$( awk -F= '{ if(NR==2) printf "%3.2f", $2/1000 }' $TEMPFILE1 )
TEMPVAL2=$( awk -F= '{ if(NR==2) printf "%3.2f", $2/1000 }' $TEMPFILE2 )
echo "$TEMPVAL1"",""$TEMPVAL2" > /var/tmp/tempy.txt
Skrypt robi sie w cronie jako
Dobra, problem został rozwiązany w inny sposób. Problem z tymi termometrami miałem od dłuższego czasu (a to nagle się odłączały, a to pokazywały temperatury typu 120C) i jakoś sobie z tym radziłem. A teraz odkryłem prawdziwy powód tego wszystkiego.
Akwaria nie są uziemione. Potencjał między wodą w akwarium a masą w raspberry to ~60V co powodowało błędy w transmisji :) Więc trzeba będzie połączyć je z