Wpis z mikrobloga

Cześć! Mój pierwszy wpis na mirko i już #gorzkiezale
Mój tato od około 20 lat pracuje jako stolarz meblowy i tapicer. Jest specjalistą w swoim fachu i przez te 20 lat ani razu nie trafił na pracodawcę, który byłby po prostu w porządku. Aktualnie w #pracbaza mobbing po maksie - zarabia śmiesznie mało, jest poniżany, często mimo przepracowanych nadgodzin nie dostaje więszej pensji, oskarża się go o spowalnianie produkcji, bo miał czelność iść na zwolnienie lekarskie kiedy był chory (w związku z czym musi przyjść do pracy w majówkę)... Tak można by wymieniać długo :(
Zmiana pracy ze względu na wiek oraz miejsce zamieszkania nie wchodzi w grę, bo po prostu innej pracy tutaj nie ma.

Może macie jakieś pomysły jak mogłabym mu pomóc? Widzę, że z miesiąca na miesiąc jest coraz bardziej "wypompowany", ma dość i jak tak dalej pójdzie to pewnie skończy się depresją.

#dziendobry #feels
  • 9
@mars83: Firma, która swoje produkty sprzedaje w całej Polsce. Nie jest to mały przedsiębiorca, który zatrudnia dwóch pracowników i liczy każdy grosz. Tym bardziej smutna sprawa, że właściciel nie wypłaca nadgodzin mimo, że jeździ super drogim autem :/
@Johny_Gitarzysta69, @mars83: Myślałam o tym. Jednak żeby dostać dotację z UP trzeba przez jakiś czas być bezrobotnym - nie wiem czy mojego tatę na to stać. No i przede wszystkim brakuje mu odwagi, dodatkowo jest osobą wychowaną w starym systemie, nie wierzy w to, że bez kasy na start można rozkręcić biznes. (jakieś pomysły jak mogę go zmotywować?).
@matabubu: niech sobie weźmie coś prywatnie na weekendy - jakieś mniejsze zlecenia i jak będzie roboty od #!$%@? to chyba szybciej zrezygnuje i sam sobie otworzy firmę. Jak jest solidny i uczciwy to się nie odgoni od roboty