Wpis z mikrobloga

#gamedev #unity3d
Dawno tutaj nie pisałem ale czekałem na rendery znajomego, który i tak się wypiął i musiałem samemu robić :< . Mam sobie problem z sprite'ami - jak wrzucę pocięty fragment atlasu w komponent "image" na gameobject to ładnie go wyświetla (teraz robię menu), ale za to jak wrzucę w sprite renderer to i z poziomu gry nic się nie wyświetla ale na scenie wszystko ładnie widać. Nie wiem czym jest to spowodowane, przecież jak robiłem postacie animowanymi spriteami to działało - a teraz działać nie chce, yhm :< .

Jak samemu uda mi się ogarnąć co robię źle to odpisze, ale miłoby było jakby ktoś jednak miał ten sam problem i udało się rozwinąć :> .
  • 4
@MichaelP: Miałem ten sam problem. Nie pamiętam co to było, ale jakoś udało mi się to naprawić.

Najpierw musisz sobie ustawić sortowanie warstw "Layers".

Potem określić położenie kamery.

Sprawdzić czy obiekty (Sprites) nie są ukryte.

Położenie Sprites na współrzędej Z

Nie wiem, czy ci coś to pomoże. Mało ogarniam Unity, ale coś tam umiem :)
@Rezix: dobra, dzięki twoim wypowiedziom znalazłem problem - fakt trzeba było przestawić coord Z na inną wartość ale żeby poprawnie się wyświetlało to musiałem wyciągnąć te sprite'y z canvasu, podobnie jak w wypadku postaci. Tu na gifie masz że nawet na fullscreenie dobrze sie dopasowuje ( ͡° ͜ʖ ͡°) .
Dzięku cumplu - #!$%@? plusami.
M.....P - @Rezix: dobra, dzięki twoim wypowiedziom znalazłem problem - fakt trzeba by...