Wpis z mikrobloga

Jest tutaj jakiś mistrz MS Word?

Mam dokument, w którym kilka razy występuje ten sam adres. Nie chce mi się go wpisywać ręćznie. Da się zrobić aby wpisać go raz, a reszta miejsc uzupełni się sama? Na razie ogarnąłem jak to zrobić za pomocą zakładek i odnośników, ale ta metoda nie jest idealna. Da się to wykonać aby word pobierał to np z excela lub coś takiego na wzór wstaiwanych właściwości dokumentu z "szybkich częśći" . Tam mogę wpisać w obojętnie które pole i aktualizują się pozostałe, i mogę dowolne skasować a pozostałe zostają. W mojej metodzie opartej na zakładce i odnisnikach, jak skasuję zakładkę to reszta odniesień umiera.

#word #excel #msoffice #komputery #biuro #ksiegowosc
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@susi33: przecież napisałem, że ten autotekst trzeba potem wstawić jako "Pole->AutoText" z menu szybkie części. Działa to praktycznie tak samo jak zakładka, tylko "oryginał" nie jest zapisany w dokumencie, więc można skasować dowolne wystąpienie. Żeby zmienić zawartość tego autotekstu, to trzeba zdefiniować nowy o tej samej nazwie, a dokument odświeżyć (Ctrl+A, F9).
  • Odpowiedz
@brak_nicku: Ok, teraz juz zczaiłem i działa. A jest sposób zeby to zrbic cos podobnego bez definiowania ponownie? tylk klikne we wstawione pole dopisze cos i bam wszystkie inne sie zmianiaja
  • Odpowiedz
@susi33: wydaje mi się, że nie, trzeba na nowo zdefiniować ten sam autotekst. Można to zrobić nawet w innym dokumencie. Można ewentualnie jeszcze pokombinować z blokami korespondencji seryjnej i podpiąć pod to na przykład excela.
  • Odpowiedz
@brak_nicku: Teraz obczaiłem, że moge wstawic "szybkie czesci"---> wlasciwosci dokumentu, a potem zmienic nazwę tych wlasciwosci do takiej jaka potrzebuje i moge takie pole powielac, tylko ze wtedy nie mam jak wyklikać zeby mi lista uzytych pól wyskoczyla i z takiej listy zmieniac wpisy zmiast lataćpo dokumencie
  • Odpowiedz