Wpis z mikrobloga

Szykuje mi się pierwsza warka z płynnymi drożdżami. Jakieś rady od bardziej doświadczonych użytkowników na co zwrócić uwagę, z czym uważać? Nie mam żadnego dużego słoika i nie wiem czy starter lepiej robić w fermentorze, czy balonie.
#piwowarstwo
  • 11
@jaozyrys: Kupiłem 0,5kg ekstraktu, więc na tym robić będę starter. Piwo to Saison, a właściwie klon Electric India z BD. Drożdże Wyeast 3724 Belgian Saison. Chcę uzyskać 23l 16,5Blg. Potem na gęstwie coś mocniejszego będzie leciało.
@salvador94: na twoim miejscu robiłbym starter już dziś; nie wiem jak stare są drożdże, ale pozwól im się spokojnie namnożyć.
jak już 'pękniesz' paczkę, to trzymaj w temp. pokojowej - drożdże w zimnie to śpią, a mają się zbudzić