Wpis z mikrobloga

@kochmap: w tym przypadku, co jest na rysunku, rozumiem, że transoptor steruje biegunem dodatnim tranzystor, a tranzystor biegunem ujemnym steruje przekaźnikiem, chciałem, aby biegun dodatni sterował przekaźnikiem. Nie jestem elektronikiem, a na zajęciach zawsze miałem problem z narysowaniem samego układu, choć jestem dobrym elektrykiem i potrafie także układ elektroniczny złożyć wg schematu
  • Odpowiedz
@zuberek1990: transoptor niech zwiera bazę PNP do masy, emiter PNP do plusa, kolektor PNP do przekaźnika.

Musisz dobrać rezystor na bazie, a najlepiej przy okazji dorzucić rezystor między bazę a emiter.

A najlepiej przeskoczyć z bipolara na mosfeta, w tym przypadku pkanał
  • Odpowiedz
beta?

@zuberek1990: współczynnik wzmocnienia prądowego tranzystora.
transoptor wytrzyma i 50mA więc można dac więcej (ale uwaga, producent gwarantuje tylko 50% prądu płynącego przez diodę, chociaż typowo może być i kilka razy więcej
  • Odpowiedz
@Felonious_Gru: dlatego chciałem dać dodatkowo tranzystor, biorąc pod uwagę, że przekaźnik może być załączany co 10min, podejrzewam, że transoptor zdechłby wcześniej niż po roku (docelowo, kiedyś tam, ma to trafić do klienta) więc wolę, przedłużyć jego żywot na minimum 2 lata ;p
  • Odpowiedz