Wpis z mikrobloga

Elo, mówi Spejson. #pytanie mam do speców od #rower Budżet mam do 2200 zł. Dostałem ofertę na SPECIALIZED Rockhopper Sport Disc.

Co sądzicie o tej marce? Ja jestem totalnie zielony, nie jeździłem na rowerze od czasów Wigry 3. Potrzebuję roweru solidnego, wytrzymałego, ponieważ kawał bydlaka ze mnie - prawie 2 metry i 119 kg. Nie chciałbym go połamać. Może coś lepszego zaoferujecie? Sprawa dla mnie pilna, bo się niedługo zaczną komunie i inne imprezki, to ceny pewnie pójdą w górę.

Dobrze by było, żeby można było kupić w Krakowie, więc przy okazji #rowerowykrakow
  • 38
  • Odpowiedz
@moby22: @patrol798: Są dobre, w pierwszym komentarzu użyłem słowa zajebiste. Ale za 5k a nie za 2k. A już na pewno nie jak ważysz 120kg, bo musisz wtedy brać pod uwagę nie tylko wytrzymałość ale też n.p. ugięcie widelca czy hamulce, które są robione przez firmy 3cie i nie robi żadnej różnicy czy wsadzono je do Speca, Treka czy Rometa. Jeżeli chcesz używać roweru górskiego zgodnie z przeznaczeniem a nie
  • Odpowiedz
@dran2: kolega napisał: "Budżet mam do 2200zl". Używka mu sie szybciej rozleci niż ten co ma na oku nowy. Droższy bedzie miał lepszy osprzęt ale też lżejszy i niekoniecznie wytrzymalszy, jak to w wyższych grupach osprzętu jest porównujac np XTR do XT czy SLX. Używany rower pod warunkiem że jest w bdb stanie, małym przebiegiem i jak wspomniałem wyżej nie pakowałbym sie nigdy w dziadostwo z marketu. Wystarczy takie rowery postawić
  • Odpowiedz
@patrol798: Nie mówię o karbonowej wydmuszce na XTR, ale Deore czy Alivio a nawet SLX jest wytrzymałościowo dużo powyżej Altusa. A powietrzny wideł z dobrymi ślizgami przy tej masie to być albo nie być. Nawet jak uda się na zamówienie zrobić do XCMa sprężynę, to straci się gwarancję która będzie potrzebna gdy ślizgi padną bo są z plastiku.
  • Odpowiedz
@dran2: po pierwsze nie napisałem nic o karbonowej wydmuszce na XTR. Po drugie za 5000 zł nie kupi takiego roweru. Po trzecie on chce rower za 2 tys złotych, a nie 15 tys czy więcej, dlatego tez lepiej jak kupi markowego Speca itp niż nie jeździ wcale. #!$%@? te rowery są przeznaczone do ostrej jazdy w terenie. Jeśli nawet pojedzie nim w teren i pęknie rama/widelec to jest to na gwarancji.
  • Odpowiedz
@patrol798: @moby22 Nie pojeździ na widelcu zapadniętym prawie do zera. Nawet po płaskim to będzie po prostu niewygodne, geometria pójdzie w diabły a amortyzacji i tak nie będzie.
  • Odpowiedz
@patrol798: To po co mu on? :D Już nie mówiąc o tym że te tanie suntourowskie tłumiki nawet pod kimś lekkim potrafią się rozlecieć na lepszym krawężniku. Nie ma tam żadnego zabezpieczenia zwalniającego blokadę.
  • Odpowiedz
@dran2: no bo napisałeś że się "zapadnie", tam jest widelec RS. To co ma sobie kupić? Taczki? Przestań, tak jakbyś napisał komuś kto waży 50 kg żeby nie kupował roweru bo mu widelec nie będzie się uginał bo jest za lekki. Pozdro
  • Odpowiedz
@patrol798: Gdzie tam widzisz RSa? Masz taniego Suntoura ze sprężyną. Komuś kto waży 50 kg też bym go nie polecił właśnie z tego powodu. Z tym że widelec z za małym SAGiem to mniejszy problem niż z za dużym. Lepiej mieć centymetr za wysoko niż 8cm za nisko, będzie jeździł "głową w dół".
  • Odpowiedz
@moby22: przejdź się do sklepu i zobaczysz czy widelec się "zapadnie". Nie musi być to ten rower który wybrałeś, w tej cenie każdy będzie podobny. Z drugiej strony każdy rower ma inną geometrię i inaczej działa na przedni widelec
@dran2: źle zobaczyłem, kiedyś montowali RS do Rockhopperów, ale tak czy siak ta sama klasa amortyzatorów.
  • Odpowiedz
@moby22: znalazłem w necie, że Rockhopper według producenta jest przeznaczony dla jeźdżca o wadze max. 136 kg, więc na pewno wytrzyma dużo więcej a rama nie straci gwarancji. Więc jak coś się stanie to dostaniesz nówe :-)
  • Odpowiedz
@Rules: @dran2: jeśli chodzi o Gianta to wypadałoby dodać że problemy z reklamacją są ale jeśli chodzi o Giant Polska. W innych krajach raczej nie ma takich problemów. I chodzi tutaj wyłącznie o ramy.
  • Odpowiedz
@dran2: dokładnie tak. Wspomniałem o tym bo niektórzy czasem myślą że jak kupią nówkę Gianta to zepsuje im się cokolwiek i już nie ma gwarancji :)
  • Odpowiedz