Wpis z mikrobloga

Mirasy od #budownictwo #architektura mam pytanie dotyczące tego zdjęcia. Bloki z wielkiej płyty. Sądziłem, że były one stawiane z pojedynczych ścian, a nie z tzw. całych pomieszczeń. Do tego ciekawi mnie ten kibelek w środku. Wyjaśni mi to jak to robili? Zdjęcie to budowa bloku z NRD. U nas też tak stawiali te nasze bloki? Ukradłem fotkę, z jednego znaleziska.

#historia #ciekawostki
g.....n - Mirasy od #budownictwo #architektura mam pytanie dotyczące tego zdjęcia. Bl...

źródło: comment_y1iXfFhFJdUX3luNV8qgiupuTdZXDsub.jpg

Pobierz
  • 9
@garindaan: A dlaczego nie? Budynki z prefabrykatów to świetne rozwiązanie.

Problemem peerelowskich bloków z wielkiej płyty nie była sama technologia wznoszenia, ale kiepskie, niefunkcjonalne projekty, słaba jakość materiałów i wszędobylska fuszerka.
@Mr--A-Veed: jw, prefabrykacja jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Tu dla przykładu firma z podlasia, która exportuje do krajów takich jak Norwegia, Szwecja, Niemcy moduły drewniane, z których powstają całe budynki jednorodzinne. Architektonicznie też nie wyglądają źle.

Co ciekawe moduły są exportowane z jak największą ilością wyposażenia wewnętrznego (elektryka, sanitarka, meble kuchanne, podłogi) i niektóre z materiałów są ściągane z rynku, na którym dany projekt jest realizowany (ze względu na normy jakim muszą