Wpis z mikrobloga

@mjkl: absolutnie nie bo sam sobie jestem szefem i innym tez :)

chodzmi mi o to ze jako szef luzacki obserwuje czego chca ludzie - a prawdziwi ludzie chca isc do domu do rodziny albo znajomych albo do sklepu i zajac sie swoimi sprawami a nie siedziec w pracy w ktorej i tak siedza z dojazdami blisko 10h :(

gdybym byl pracownikiem to naprawde nie chcialbym przesadzac z takimi nasiadowkami firmowymi,
@bazingaxl:

chodzmi mi o to ze jako szef luzacki obserwuje czego chca ludzie - a prawdziwi ludzie chca isc do domu do rodziny albo znajomych albo do sklepu i zajac sie swoimi sprawami a nie siedziec w pracy w ktorej i tak siedza z dojazdami blisko 10h :(

mi/nam w firmie gdzie pracuje wychodzi 6-7h dziennie + rvk nie jest jakims megalopolis i dojazd+powrot to na ogol 1h
& troche nie
@bazingaxl: wogole dodam, ze u nas - ale nei tylko u nas - w wiekszosci malych/srednich islandzkich firm - takie 'coolness' i team-spirit to cos normalnego & niewymuszonego
u nas np. wszyscy mamy wglad w finanse firmy (obrot/dochod/kontrakty z klientami), raz na kwartal mamy zebranie podsumowujace i badamy ile & jakich klientow atakowac czy poprawic relacje, gdzie co lepiej zrobic itd itp analizujemy i kombinujemy i dzieki temu wiekszosc pracownikow faktycznie
@mjkl: w polskim MSP to sa sytuacje nie do pomyslenia, tytaj szef ma 35tys. netto a pracownicy po 2200 brutto

a jak jest gest to sie pizze zamawia

dlatego zawsze powtarzam jesli ktos nie skonczyl 40tki to zawsze dobrze wyjechac ba nawet kolo 50tki warto z polski uciec :) nie chodzi o sama pensje ale o cala otoczke

no i mile jest to ze jak ktos nie chce to nie ma
@bazingaxl: no tutaj w malych/srednich firmach roznica w pensji szeregowego pracownika a szefa raczej nigdy nie jest > niz 2x. 4 czy 5 lat temu pamietam szef firmy w ktorej wtedy pracowalem chcial koniecznie zatrudnic jednego motion-designera, dobrego. koles sie zgodzil za 800k isk/miesiac. nie pamietam ile to wtedy bylo na pln ale dzisiaj to jest 23k pln.
szef wtedy zarabial 650k isk, ja dostawalem cos pomiedzy 300-400k. btw ten motion