Wpis z mikrobloga

Muszę z wami się czymś podzielić.
Właśnie wróciłem z Berlina i tak życzliwych osób jak berlińczycy nie spotkałem ani w Pradze, ani w Wiedniu, ani w Rzymie.
W prawie połowie miejsc których byłem w Berlinie dogadałem się po ........ Polsku oO A to się trafił Niemiec który znał łamaną polszczyznę, a to się trafił Turek którego Polak uczy języka naszego. Albo trafiliśmy na Niemkę z która mówiła że Polska to piękny kraj.
Zaś sam Berlin - miasto jak miasto. Jednak ze wszystkich miast w których byłem w Polsce najbardziej przypomina mi Warszawę. Nie tylko swoim ogromem, funkcją reprezentacyjną, lekkim bałaganem w centrum, "dziurami" pomiędzy kamienicami, budynkami, ale także komunikacyjnie. Widać że @ztm_warszawa wzoruje się na BVG i dobrze im to wychodzi, a często nawet lepiej.

#berlin #niemcy #warszawa #niepopularnaopinia
  • 5
  • Odpowiedz
@kubson93: Pewnie zmieni zdanie jak stężenie we krwi berlińskich browarów zejdzie do poziomu pozwalającego na racjonalne postrzeganie otoczenia...

@hsvduivbsh: Ciekawe, w czym ZTM jest lepszy od BVG. Jak dla mnie rozwiązania komunikacyjne, a przede wszystkim sieć połączeń w Berlinie, bije Warszawę na łopatki.
  • Odpowiedz
@McCool: w czym? choćby w koralach (tablice wewnątrz autobusu) są bardziej czytelne. W Berlinie wcale ich niema. Trzeba się pilnować i nasłuchiwać jaki będzie kolejny przystanek.
Owszem mają więcej linii metra, więcej linii SKM, ale powoli nadganiamy. Autobusy w warszawie jeżdżą bardziej regularnie niż dawniej. Dojeżdżają do większej ilości miejsc (to akurat zasługa p.Ruty). W ostatnich dniach po otwarciu II linii metra powstały w końcu czytelne schematy komunikacji szynowej. Pozostaje tylko
  • Odpowiedz
@hsvduivbsh: Rzecz w tym, że aby poruszać się po Berlinie, praktycznie nie potrzebujesz korzystać z komunikacji autobusowej. Sieć kolei oraz metra jest tak rozwinięta, że pozwala Ci się dostać do każdego dowolnego punktu najkrótszą drogą. Rozwiązanie w postaci pierścienia kolejowego (czyt. Berliner Ringbahn), pozwalającego ominąć centrum by dojechać z zachodniej do wschodniej strony miasta, nie ma odzwierciedlenia w warszawskiej komunikacji. Wydaje mi się, że żadne tablice informacyjne, choćby wyświetlały komunikaty w
  • Odpowiedz
  • 0
@McCool: zgodzę się z tym. Nie twierdzę ze komunikacja w warszawie jest lepsza, lecz to ze daje sie zauważyć iż ztm wzoruje się na berlińskim przewozniku. W warszawie również mamy ring kolejowy wokół śródmieścia lecz nie jest tak wykorzystywany jak ten w berlinie. Nie jest także bezpośrednio połączony przy dworcu zachodnim, co się zmieni w pewnym stopniu w niedalekiej przyszłości przy reaktywacji dworca głównego. Podobnie warszawska skm powoli się rozwija na
  • Odpowiedz