Wpis z mikrobloga

@towarprawemnietowarem: Nie mając doświadczenia, ciężko byłoby odpowiedzieć na pytania bez siedzenia od rana do nocy w poszukiwaniu takich na które zna się odpowiedź.
Generalnie te moje 600 punktów reputacji zebrałem z 40 pytań na które udzieliłem odpowiedzi, niestety w przypadku większości pytań, najlepsze odpowiedzi (moje :D) nie są wybierane przez autorów. Wydaje mi się że jednak te punkty reputacji są w jakiś sposób miarodajne, stąd moje pytanie, bo może się
  • Odpowiedz
@towarprawemnietowarem: No tak, ale nie chodzi mi o znacznie so w znalezieniu jakiejkolwiek pracy, jakoś ten poziom nieświadomie pomijam licząc na to że inni też tak to widzą, mój błąd.
Nikomu niczego nie muszę udowadniać jeżeli chodzi o taki podstawowy poziom, ale dopóki jest to poziom na który do tej pory nie wkroczyłem.
  • Odpowiedz
@pupliszki: Jak już pisałem wyżej, nie jestem takim typowym programistą html który wypytuje na mirko co to trzeba a co nie żeby dostać programistą na etacie, lub jakie kursy przeczytać i co trzeba wiedzieć żeby w ogóle reprezentować jakiś poziom.

Czyli generalnie, w wolnym czasie, powinienem odpowiadać na pytania, bo to inwestycja w przyszłość?
  • Odpowiedz
@towarprawemnietowarem: No to elegancko.
Tak to właśnie widziałem zakładając tam konto.
Dopiero dzisiaj tak sobie myślę "może ten portal jedynie wydaje się być takim który ma jakąkolwiek wartość a w rzeczywistości, w branży jest wcale nie brany pod uwagę bo reputację można zdobyć nie posiadając żadnej wiedzy?".

Ale skoro tak piszecie to będę noł lajfił aż będę w topce.
  • Odpowiedz
@towarprawemnietowarem: No i co, zbiorę kilkaset punktów reputacji w ciągu pół roku?
Wolę działać. Jeśli mogę pomóc innym i tym samym pracować na siebie to jak najbardziej mnie to przekonuje.
W dodatku z moim angielskim nie jest jakoś najlepiej, a po tych kilku dniach na SO jakoś łatwiej udziela mi się odpowiedzi.
  • Odpowiedz
@towarprawemnietowarem: Staram się, z tym że wiesz, staram się jakoś wypełniać czas tymi odpowiedziami w ostatnich dniach, zastępować to co powinienem zrobić czymś czego nie muszę robić a co pozwala mi się oderwać.
I masz rację, jest to fajne.
Swoją drogą, pracujesz w Polsce?
  • Odpowiedz
@Wykopowicz_Ryan: Zamiast odpisywać na SO skoncentruj się na nauce. Poznaj jakiś nowy framework, przeczytaj książkę, zrealizuj własny projekt. Lepiej na tym wyjdziesz niż na trzaskaniu reputacji przez odpowiadanie na trywialne pytania, lub podawanie niedoskonałych rozwiązań. Ileż to razy znalazłem tam rozwiązanie typu "byle działało".
  • Odpowiedz
@Kuchasz: Projekty tracą na wartości wraz z przemijającym czasem.
Kiedyś miałem kilkadziesiąt projektów w portfolio którymi się chwaiłem, dziś już nie ma żadnego, który mógłbym zaprezentować, bo w pewnym momencie traci to na wartości, a taka reputacja na SO nie ulega inflacji.
A co do frameworków to racja, muszę się za to wziąć, bo póki co w żadnym nie działam, ale szybko się uczę.
Swoją drogą trochę zniechęca mnie fakt
  • Odpowiedz
@Wykopowicz_Ryan: Jeżeli chcesz być dobrym programistą to skupiaj się na własnym rozwoju. Ciężko jest gdybać ale rozsądek podpowiada że bardziej na Twoją korzyść zadziała kawałek kodu w którym popiszesz się umiejętnościami niż informacja o randze na stacku.
Mówisz że nie znasz żadnego frameworka, a piszesz obiektowo?
  • Odpowiedz
W starej pracy nawet raz szef (też programista) zapytał ile razy musieliśmy zadać własne pytanie na stacku podczas robienia rzeczy do pracy i wyszło mniej niż jedno pytanie na osobę.

@MaryMagdalene: Bo zadawanie pytań na Stakcoverflow nie ma sensu. Jak ludzi odpowiedzą, to znaczy, że problem był prosty i gdzieś już na niego odpowiedzieli tylko wystarczyło lepiej poszukać, a jak problem jest trudniejszy to nikt nie odpowiada, albo czasami przypadkiem
  • Odpowiedz
Zastanawia mnie czy w przypadku takich bardziej wymagających firm, które dają zarobić więcej, ma to znaczenie.

@Wykopowicz_Ryan: to zależy kto rekrutuje i jak to przedstawisz, bo raczej wspomnienie na rozmowie kwalifikacyjnej, że ma się konto na Stackoverflow i dużo punktów może zabrzmieć głupio, ale jeśli zrobisz jakieś fajne CV online, na którym podlinkujesz konto Stackoverflow z kilkoma tysiącami odpowiedzi (chyba jest do tego widget) to IMHO twoja kandydatura będzie wyglądała
  • Odpowiedz