Wpis z mikrobloga

Zakupiłem samochód, który ma OC ważne do połowy marca. Nie chcę go przedłużać, wykupiłem już OC w innym towarzystwie od momentu zakończenia bieżącego OC (poprzedniego właściciela).
Czy muszę składać wypowiedzenie obecnego OC? Jeżeli tak to czy są jakieś terminy (do X czasu po zakupie auta, do X czasu przed ukończeniem ważności OC? - i co w przypadku gdy jest jakiś termin a ja go przekroczę?)

#motoryzacja #prawo #oc
  • 9
@jestem_specjalista_od_spraw: z tego co mi wiadomo od zakupu masz 30 dni na zgłoszenie do innej ubezpieczalni że zakupiłeś auto, niektóre ubezpieczalnie mogą zrobić Ci rekalkulację, ale nie muszą. Z tego też co się orientuję, nie ma już automatycznego przedłużania ubezpieczenia. Dla pewności zawsze lepiej zadzwonić na infolinię i się dowiedzieć
@jestem_specjalista_od_spraw: w świetle prawa OC zbywcy pojazdu nie przedłuży się automatycznie nowonabywcy. Tak się dzieje jeśli zbywca zgłosi (bo to jego obowiązek) fakt sprzedaży pojazdu i poda dane nowonabywcy celem uzupełnienia danych na polisie. Gdy tego nie zrobi, polisa może automatycznie się przedłużyć na zbywcę mimo, iż już auta nie posiada, wtedy szanowny Pan/i sobie przypomni, że auto sprzedał i zgłosi ten fakt. I tak się da to odkręcić i tak,
@Werkaaa: @Tleilaxianin: @Konkol: @ha_112: @exploti: @InsaneMaiden: @Lrrr: @johnq:
W tow. w którym brałem nowe OC, powiedzieli mi że tego nie trzeba wypowiadać, wygaśnie automatycznie. To samo w sumie wygooglałem na necie ( ͡° ͜ʖ ͡°) (podwójne ubezpieczenie OC)
Ale wolałem się upewnić w innych źródłach, a gdzie tego mogę dokonać jak nie na mirko hyhy ( ͡°( ͡