Kurde. Nie zauważyłem, że j----e chinole w Arduino na logice 3.3V dają wyjście napięcia zasilania 5V i podpiąłem ESP8266. Zagrzało się ( ͡°ʖ̯͡°) Tak czy siak zrozumiałem błąd, teraz mam podpięte wszystko na 3.3, TX bezpośrednio do Arduino, do RX przez dzielnik napięcia z Arduino. Posyłam komendy na baudrate 57600 i jedyne, co dostaję to r z kreseczką na górze (po AT, po dłuższych komendach jest więcej tych "r"). Próbuję w ciemno konfigurować, ale nic się nie dzieje. Po wysłaniu komendy miga dioda niebieska. Mogę się połączyć przez WiFi do modułu. I teraz pytanie: u----------m moduł czy jeszcze nie? Jak to sprawdzić?
@zachwiej: tak. Ogólnie działa, ale nie mogę się z nim skomunikować po serialu. Po WiFi jestem połączony, ale nie wiem co tam mogę zrobić w tym momencie.
@zachwiej: nie podpinam tak, bo przy wykorzystywaniu Arduino jako konwerter Serial-USB trzeba podpiąć RX-RX i TX-TX. Po resecie modułu dostaję informację o producencie na baudrate 9600, ale nie mogę się skomunikować. Teraz nawet nie miga ( ͡°ʖ̯͡°)
@ortofosforan: jak się komunikuje to znaczy ze działa (tzn nie spaliłeś ) pokombinuj :) i sprawdz czy nie masz błędu produkcyjnego na płytce bo było kilka doniesień kiedyś o złym rezystorze LED (4.7Ohm zamiast 4.7K) a niedawno raportowali o odwróconych oscylatorach ceramicznych
@ortofosforan: odpaliłem to CIUPDATE, wyskoczył ERROR, odpaliłem jeszcze raz i zaczęło sypać krzakami i teraz tak robi bez końca. Teraz to już raczej zepsułem :D
@ortofosforan: napewno potrzebujesz dzielnika? większość konwerterów uart usb jest na 3.3v (5v tolerant) nawet ten w arduino jak wgrasz "blinka" działa na napięciach 3.3v
Kurde. Nie zauważyłem, że j----e chinole w Arduino na logice 3.3V dają wyjście napięcia zasilania 5V i podpiąłem ESP8266. Zagrzało się ( ͡° ʖ̯ ͡°) Tak czy siak zrozumiałem błąd, teraz mam podpięte wszystko na 3.3, TX bezpośrednio do Arduino, do RX przez dzielnik napięcia z Arduino. Posyłam komendy na baudrate 57600 i jedyne, co dostaję to r z kreseczką na górze (po AT, po dłuższych komendach jest więcej tych "r"). Próbuję w ciemno konfigurować, ale nic się nie dzieje. Po wysłaniu komendy miga dioda niebieska. Mogę się połączyć przez WiFi do modułu. I teraz pytanie: u----------m moduł czy jeszcze nie? Jak to sprawdzić?
Komentarz usunięty przez autora