Wpis z mikrobloga

Muszę to tu napisać, bo inaczej bym zapomniał, a tak to będę pamiętał, bo by mi było wstyd, że nie dotrzymam słowa.

Piszę poradnik typu ultrapodstawowy wstęp do pierwszego kroku do preambuły do wprowadzenia do nauki japońskiego. Takie coś dla każdego, kto chciałby zacząć, ale sam nie wie gdzie i w ogóle o niczym nie ma pojęcia. Żeby po przeczytaniu mieć odpowiedzi na najbardziej palące pytania - jak ten język działa, czy da radę samemu, jak działają te krzaczki i tak dalej. Zasadniczo grupa docelowa to fani #manga i #anime, ale też ogólnie ciekawscy ludzie. Deadline na poniedziałek, bo tekst już w większości mam, ale strasznie mi się nie chce robić infografiki. I zastanawiam się, czy lepsza będzie infografika, czysty tekst z obrazkami czy pdf. Prawdopodobnie zrobie infografike i pdfa, bo to pierwsze się lepiej rozchodzi po sieci, a drugie dla wygody.

#japonski #japonia
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Adrian00: nie znam się na tym i nie chce mi się poznać. To nie będzie długi tekst - góra 10 minut czytania - i przede wszystkim ma być lekki w odbiorze, więc będą dominowały grafiki, wykresiki, formatowanie itp. Raczej nie dla czytnikow 6-7".
Ale jak kiedyś zrobię coś większego - może podstawy japońskiego na poziom N5 - to już na pewno będzie wersja mobilna.
  • Odpowiedz
@Goryptic: Jak tylko 10 minut, to ok. Nie lubię czytać długich tekstów na komputerze :) A jak nie umiesz robić takich plików to wyślij do mnie plik edytowalny albo pdf z tekstem, który da się zaznaczyć.
  • Odpowiedz
@Adrian00: @Iliilllillilillili: @Luka_Wars: w przykładach będę się odwoływał do tego, co fan mangi/anime już zna - do tytułów, popularnych zwrotów itp. Np. partykułę "no" większość osób kojarzy z tytułów i sama się domyśla co to znaczy, ale nikt im nigdy konkretnie nie powiedział o co chodzi, ani że są też inne partykuły. Albo "ganbatte" - też większość osób zna, ale jak się dowiedzą, że to forma
  • Odpowiedz