Aktywne Wpisy

Dlaczego niby Tesla ma być taka zajebista jak silnik elektryczny istnieje już prawie 200 lat i w dzisiejszych czasach nie jest niczym skomplikowany, a tym bardziej w porównaniu do silnika spalinowego. Producenci aut i tak będą kupowali baterie od jakiegoś Panasonika czy innego giganta, a nawet jak ktoś zrobi lepszą baterię to Chińczycy szybko to skopiują. Tylko nie piszcie o "autonomicznej jeździe" bo zaraz skisnę ze śmiechu. Pamiętam jak wykopki w 2008

Stworzyłam swój wymarzony look. #rozowepaski

szok i niedowierzanie
#matematyka #ciekawostki
( ͡° ͜ʖ ͡°)
Masz pudełka A,B,C. W jednym z nich jest klucz. Wybierasz jakieś, masz 2/3 szans na nietrafienie. A gdy to się stanie i zmienisz decyzję to zawsze trafiasz. Koniec paradoksu.
Ten paradoks kłóci się z tym że człowiek chce zostać przy swym początkowym wyborze, również ze strachem że akurat wybrał dobrą bramkę
Jak rozumiem chodzi tu o wykorzystanie wiedzy o tym, że prowadzący wie w której bramce jest samochód. A jeżeli analizujemy tylko konkretny przypadek w którym szympans odsłania kartę z kozą która przypadkiem nie jest samochodem to szansa wynosi wtedy 50/50 ?
Z szympansem nie działa, bo nie spełnia założeń. Z resztą szympans mógłby osłonić bramkę z samochodem
jak mam 100 bramek i usune 98 pustych z 99 pustych to mam 1 pusta
czyli jest "analogicznie" ale:
jak mam 3 bramki i usune połowe z pustych to mam 1 pusta
jak mam 100 bramek i usune polowe z pustych to nie mam 1 pustej tylko wiecej
wiec nie jest analogicznie
wiec czy to