Wpis z mikrobloga

• 1
Raz jeszcze trzeba zwrócić na coś uwagę, bo wykopki są w skądź wziętym mylnym przeświadczeniu.
tl;dr Zatrzymanie obywatelskie stosuje się także do wykroczeń.

Po kolei. W Kodeksie postępowania w sprawach o wykroczenia mamy Dział VI: Środki przymusu rozpoczęty przez Rozdział 8: Zatrzymanie. Zaczyna się on artykułem 45, który brzmi:

§ 1.Policja ma prawo zatrzymać osobę ujętą na gorącym uczynku popełnienia wykroczenia lub bezpośrednio potem, jeżeli:

1) zachodzą podstawy do zastosowania wobec niej postępowania przyspieszonego;

2) nie można ustalić jej tożsamości.

§ 2.Art. 243 Kodeksu postępowania karnego stosuje się odpowiednio.

Ignorujemy paragraf 1. Odnosi się on tylko do zatrzymania przez Policję (i inne służby). Interesuje nas paragraf 2, który odsyła nas do art. 243 Kodeksu postępowania karnego. W nim znajdziemy:

§ 1.Każdy ma prawo ująć osobę na gorącym uczynku przestępstwa lub w pościgu podjętym bezpośrednio po popełnieniu przestępstwa, jeżeli zachodzi obawa ukrycia się tej osoby lub nie można ustalić jej tożsamości.

§ 2.Osobę ujętą należy niezwłocznie oddać w ręce Policji.

Teraz: co oznacza zwrot, że powyższą normę stosuje się odpowiednio? Ano to, że należy dopasować jej brzmienie do sytuacji, w której się ją stosuje. W tym wypadku wystarczy zmiana słowa 'przestępstwa' na 'wykroczenia'.

#prawo #polska #bosky #boskicontent
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Nahcep: czyli mamy klasyczny spór w doktrynie ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

Kodeks postepowania w sprawach o wykroczenia reguluje także możliwość tzw.
zatrzymania obywatelskiego. Art. 45 § 2 k.p.w. odsyła do stosowanego odpowiednio art. 243
k.p.k. Kazdy wiec ma prawo ujac osobe na goracym uczynku wykroczenia
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Jade: Jaki spór, skoro Twój cytat zawiera to samo, co mój wpis plus stwierdzenie, że zatrzymanie obywatelskie bez spełnienia przesłanek z 243 par. 1 kpk jest niedopuszczalne?
  • Odpowiedz
@Nahcep: Ja pisałem wczoraj, że przy ujęciu za wykroczenie moim zdaniem trzeba być bardziej powściągliwym i postępować bardziej proporcjonalnie niż przy przestępstwie. Bo i ciężar gatunkowy wykroczenia jest mniejszy
  • Odpowiedz