Wpis z mikrobloga

#duolingo #jezyki #francuski
Drogie Mirki i Mirabelki uczące się/znające francuski, uczę się francuskiego z Duolingo, ale niestety ciężko mi załapać podstawową odmianę w czasie teraźniejszym i związaną z nią wymowę, jak i kilka innych szczegółów, np. po kilku tygodniach nauki nadal nie znam wszystkich zaimków osobowych albo jak czasami rozróżnić l. poj. od mn. skoro i tu i tu jest /le garson/ itp.
Moja prośba: czy znacie jakieś źródła na poziomie absolutnie podstawowym, które w przystępny sposób to wyjaśniają? Najlepiej źródło internetowy, żeby była wymowa, bo jak rozumiem w tym leży cały problem.
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@majlo1985: w liczbie mnogiej masz les itp. ogólnie francuska wymowa w wiekszości przypadków polega na zjadaniu ostatniej litery, więc jeśli słyszysz "le", to wiesz że tam jeszcze coś było czyli to jest les, jak jest le to słyszysz "l". jak słyszesz "grande" to wiesz że jest grandes bo w przeciwnym razie słyszałbyś grand.
  • Odpowiedz
@majlo1985: może coś zmienili, ja używałem duolingo parę miesięcy temu do nauki francuskiego i słyszałem różnicę w wymowie "lektora". O ile się nie mylę, "le garçon" wymawia się "ly garsą", zaś "les garçons" to "le garsą".
  • Odpowiedz
@majlo1985: Sory, ale akurat l. poj. i l. mn. jest łatwa do rozróżnienia l. mn. jest "les" , a w l. poj. "le" W wymowie też da radę wyłapać różnice, bo w l. mn. E jest dłuższe.
  • Odpowiedz