Wpis z mikrobloga

Dzisiaj pierwszy raz aeroby z pulsometrem (Sigma PC 25.10). Wrażenia - cholernie trudno było mi na początku wyczuć 60-70% HR max (120-140bpm). Ustawiłem sobie 120-150 i trzymałem się w przedziale 140-145 bo nie umiałem wolniej iść na steperze, pewnie przez moją cholernie słabą kondycję :P Mimo to strasznie lekko mi przeleciało te 45 minut, nie wiedziałem że wysiłek (jeśli można to tak nazwać) tlenowy jest taki lekki, mam większe tętno jak chodzę gdziekolwiek na co dzień. Myślałem na początku że może źle ustawiłem HR max (dałem 200, lvl 21 here), z ciekawości i jednocześnie dla przetestowania nowego gadżetu przez 2 minuty zapieprzałem na maksa i udało mi się wycisnąć 187bpm. Może ktoś ma jakieś rady co do aerobów? W celu redukcji bfu robić aeroby tak samo jak wyżej (~70%/45min bezpośrednio po treningu 3x/tyg)? Jak najlepiej sprawdzić HR max?
#mikrokoksy #silownia #redukcja
  • 14
70%/45min

@MG66: strata czasu, 5 minut rozgrzewki, 8 minut interwałów 15 sekund na maksa/45 sekund w wolnym tempie (tylko nie na stepperze czy bieżni, bądźmy poważni...)- na przykład sprawle/bieg bokserski, sprint/trucht, 5 minut schłodzenia i masz zdecydowanie lepszy efekt w krótszym czasie
Ja jebe, pomylił mi się steper z orbitrekiem :P także od początku chodziło mi o orbitrek. Ćwiczę na takim z poręczami jak przy bieżniach zamiast ruchomych rączek.

@wspolrzednebiegunowe: Eh, ale ja chcę właśnie ćwiczyć na orbitreku, wygodnie mi tam, mogę sprawdzać sobie tętno co chwilę i kontrolować, a przy tym co napisałeś będzie to mocno utrudnione.

@Masterczulki: Właśnie zapomniałem o interwałach :P Pisałem o nich w tym wpisie.

A
@MG66: ale po co Ci ta kontrola tętna? To jest zbędny gadżet do interwałów, ale to już sprawdzisz sam, jak ze zdziwieniem zauważysz, że tętno jest wyższe w pierwszej fazie odpoczynku, niż w trakcie pracy i o dupe rozbić wszelkie teoretyczne rozważania 85%/75%.
@MG66: nie na darmo, to jest fajny gadżet, sam zakładam do interwałów, ale żeby sprawdzić średnią/max, czasem zakładam podczas treningu siłowego żeby zobaczyć jak mi skacze po ciężkich seriach i patrzę w trakcie przerw, żeby nie odpoczywać zbyt długo (mam taką tendencję). To jest bardziej urządzenie do obserwacji i wyciągania wniosków, niż opierania na tym treningu, sam chciałem robić na tej podstawie interwały, zamiast jakiegoś protokołu czasowego, ale serce reaguje z
@MG66: ja sprzedałem swój pulsometr dawno temu :)

Chcesz chudnąć? Rób interwały i trochę wolnego cardio. Pierwsze podkręci Ci metabolizm. Drugie podziała regeneracyjnie i ogólnie prozdrowotnie.
Zaplanuj ilość sesji powiedzmy 3:1 na rzecz interwałów, ale suma treningów siłowych i interwałowych niech nie będzie większa niż 5-6 w tygodniu.

Ja robię 4 treningi w tygodniu. Do tego 2-3 interwały i raz długie cardio, przeważnie na koniec tygodnia dla relaksu. Czasem nie robię
Ok, tak więc 2x w tyg interwały i raz dłuższe aeroby będą ok? Wszystko tuż po treningach siłowych. Za jakiś czas chcę zmienić trening na 4dniowy P&P więc będzie 3/1 interwały/aeroby :)
@wspolrzednebiegunowe:
@berti:
@wspolrzednebiegunowe: No właśnie chcę robić cardio po treningu, to się dobrze dopasowuje do moich codziennych czynności. A czy będę dawał radę to wyjdzie w nast. tygodniu, najwyżej znowu Was zawołam :P Dzięki za odpowiedzi.
@berti: mam 2 dni w tygodniu, przy próbie robienia interwałów (w zadowalającym mnie tempie) po treningu siłowym dam radę zrobić dwie serie a potem idę do szatni, wiem, że mając 3 dni w tygodniu siłowni, a reszta off osiągałbym lepsze rezultaty masowo/siłowe, jednak nie jest to mój priorytet i wytrzymałość traktuję jako tak samo ważną, stąd 3 dni siłownia, dwa dni interwały