Wpis z mikrobloga

#bulki #pieczywo #gotujzwykopem #ciasto #gotowanie #pieczenie

Hej, piekl ktos z was bulki?
Ja robilem pare razy z roznych przepisow, generalnie były smaczne, ale mam jedna rzecz ktora mnie drazni - mialy one raczej konsystencje chleba, były dosc ciezkie i zbite. Macie jakies sprawdzone przepisy by pieczywo bylo taki napowietrzone i puszyste jak w piekarniach, ew takie sztucze jak w kerfurze ( ͡° ͜ʖ ͡°)? Dysponuje ktos skladem takich sklepowych bulek?
  • 6
  • Odpowiedz
@ldm666: pokombinuj z mniejszą ilością drożdży i dłuższym czasem wyrastania w lodówce. Aha i jak zagnieciesz ciasto to od razu uformuj kulki. Gdy urosną,- nie ugniataj ich by nie "wycisnąć" z nich powietrza!
  • Odpowiedz
@ldm666: dobre ciasto drożdżowe rośnie nawet 3-5 dni nabierając lekko piwnego aromatu. Im dłużej leży tym nabiera więcej pęcherzyków powietrza. Jeśli dodałbyś dużą ilość drożdży ciasto by po prosu szybko przerosło.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Treq: no tak, do pizzy zawsze zostawiam na co najmniej dobe. Sprobuje zaczac od uformowania kulek do rosniecia od razu, wczesniej nie dawalem im dosc czasu. Dam znac jak poszlo, dzieki
  • Odpowiedz