Wpis z mikrobloga

Mirasy, problem mam. Czy może ktoś podzielić się doświadczeniem i podpowiedzieć jaką gitarę kupić do nauki? Szukam na #allegro ale nie wiem co wybrać bo doświadczenie nikłe a wręcz zerowe. Szukam czegoś do 300zł, nie chcę na początek alhambry za 2k kupować. Raczej klasyczna.
#pytanie #gitara #muzyka #naukagrynagitarze
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@yankees:
@Murzinio: tak, akustyczna lepsza cenowo. Polecany przeze mnie elektryk zaczyna się od około 500zł Cort KX5. Do tego na przykład wzmacniacz, dodatkowa kasa. Ja mam i wzmacniacz i Rocksmitha
  • Odpowiedz
@yankees: Gitarę wybieraj ze względu na to jaką muzykę chcesz grać. To czy łatwiej to kwestia paru dni przyzwyczajenia, ale to inne instrumenty i gra się na nich inaczej. Jak będziesz chciał grać na organach to najpierw kupisz harmonijkę bo łatwiej? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Wielu powtarza żeby najpierw brać akustyka bo struny miękkie ale to idiotyzm...
  • Odpowiedz
@yankees: Akustyczna wg. mnie jest dużo wygodniejsza (wąski gryf, łatwiej złapać akordy) i bardziej uniwersalna od klasycznej, która w gruncie rzeczy nadaje się wyłącznie do muzyki klasycznej i flamenco granych fingerstyle'm.
  • Odpowiedz
@yankees: Kolega powyżej chyba nie do końca wie co mówi. W cenie 300 zł prędzej znajdziesz dobrego akustyka niż klasyka. Poza tym akustyczne gitary są wygodniejsze (węższy i chudszy gryf), głośniejsze (większe pudło + metalowe struny) i generalnie bardziej uniwersalne. Do grania kawałków Dżemu i innych ogniskowych hiciorów jak znalazł.

Gitara klasyczna jest bardziej specjalistyczna i poleciłbym Ci zakup jej gdy już będziesz wiedział, co chcesz grać i szukał właśnie
  • Odpowiedz
@veilofmaya: Rozumiem, że jak ktoś zagra death metal na banjo, to powiesz, że to właściwa gitara do tego gatunku?

Kolega wyżej już napisał - prędzej kupisz nadającego się do gry taniego akustyka, niż klasyka. Tania gitara klasyczna to pułapka na januszy, niby się lekko dociska, ale z dobrym instrumentem to nie ma za wiele wspólnego.

A co do nauki, każdy typ gitary to odrębne techniki gry. Można się na klasycznej
  • Odpowiedz