Wpis z mikrobloga

Mirki, telefon dla starszej osoby (ale bez przesady - nie musi być emporia) - babcia do tej pory używała klasycznej Nokii, ale po pięciu latach telefon już trochę niedomaga. I pytanie: czy #nokia, tfu #microsoft robi jeszcze jakieś klasyczne telefony z w miarę średnim aparatem (tak z 5MP) i w miarę wytrzymałe? Czy raczej jakiś nieskomplikowany i tani smartfon - chyba #windowsphone by się jakiś znalazł?
Na szybko przejrzałem ofertę plusa, bo akurat tam babcia ma abonament i znalazłem 3 telefony: Nokia 225 (aparat niestety tylko 2MP, ale za to wyświetlacz 2.8), Nokia 515 (na papierku wygląda spoko, chociaż ekran mniejszy niż w 225) i #lumia 535 (nie miałem nigdy #windowsphone, ale ponoć są łatwe do ogarnięcia - prawda to?) - czy któryś z tych telefonów się nada, czy szukać dalej?

#telefony
  • 12
@lent: może jakiś MAXCOM tylko bron boże nie kupuj klasycznego telefonu u operatora, bardziej opłaca się kupić na allegro nówkę i abonament bez tel więcej minut w tańszym abonamencie.
@michalkosecki: no właśnie nie boi się, bo stwierdziła, że chce iść z duchem czasu;) smartfon ma tą zaletę, że ma duży ekran, bo tym telefonie, który ma już jej coraz trudniej odczytywać smsy. Czyli 535 będzie dobra? Nigdy nie miałem telefonu od Microsoftu i nie wiem, który się opłaca wziąć
@lent: 535 ma bardzo dobry stosunek cena/jakość, to jeden z najbardziej udanych lowendów. ma przynajmniej dwa znane bugi związane z dotykiem, przede wszystkim, kiedy zbliża się dwa palce na odległość mniejszą niż 1 cm, ale:

1. jeden z tych bugów został załatany jeszcze przed polską premierą;
2. nad drugim z nich MS pracuje i poprawka pojawi się pewnie w ciągu 1-2 miesięcy.
@lent: Nawet nie ma co myśleć o telefonach typu candybar czyli właśnie klasyczne Nokie 3310 itp. Prawda jest taka że ludzie chcą intuicyjnie dotykać elementów z którymi chcą działać. Stąd jednak wszelkie dotykowe ekrany pod warunkiem że responsywne są dla nich dobre.

WP jest idealnym przykładem, sam tak w rodzinie przestawiam starsze osoby i podoba im się strasznie! Duże i wyraźne elementy, Możliwość przypięcia na ekranie głównym dużych kafelek wprost do
u mnie jest ok

@michalkosecki: Ogólnie Wunderlist miał problemy z wydajnością, nie synchronizował mi się bez otwarcia (a niby miało to działać), zjadał baterię (niby 4-6% ale zawsze był na pierwszym miejscu).
TaskCrunch opiera się na ToDoist i działają przypomnienia offline (chociaż niby wymaga to premium) i synchronizuje się bez otwarcia apki i najważniejsze - kafelki się aktualizują. Jest wtyczka do Chrome, aplikacja na Windowsa (niestety nie metro).