Wpis z mikrobloga

dobra Mireczki, sprawa jest prosta i skomplikowana zarazem - chcę kupić mieszkanie i potrzebuję opinii od kogoś kto mieszka / mieszkał na Stegnach. Mieszkania tam są najtańsze ze wszystkich części Mokotowa i mam dziwne wrażenie, że jest tak z jakiegoś powodu...Help plox #warszawa #warszawa #duzemaleczytojakasroznica #pieniadze
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@liseq: mieszkam, trochę kiepski dojazd w godzinach szczytu (Stegny -> Metro, Stegny - Mordor, Stegny -> Centrum), to jedyna wada, może jeszcze brak sklepów: jest tylko Sadyba z bardzo mały Carrefour, nie ma dyskontów, trzeba dymać na Ursynów. Nie polecałbym dla osoby bez samochodu.
  • Odpowiedz
@liseq: Wychowałem się na Stegnach i mieszkałem 18 lat. Potem Śródmieście, Centrum, teraz kupiłem mieszkanie na Mokotowie. Gdyby na Stegnach były nowe bloki, to z pewnością bym na nie wrócił (nigdy więcej wielkiej płyty) Najlepsze Stegny, to Północne i oczywiście niskie bloczki. Jest dużo autobusów, na Sobieskiego korki nie są takie straszne. Minusem w tych czasach jest brak miejsc do parkowania, ale to problem wszystkich osiedli z płyty. Dużo zieleni,
  • Odpowiedz
mieszkam, trochę kiepski dojazd w godzinach szczytu (Stegny -> Metro, Stegny - Mordor, Stegny -> Centrum), to jedyna wada,

@polski: Dopóki nie wymyślą teleporterów lub prywatnych helikopterów w rozsądnej cenie to raczej pisanie o tym, że jest kiepski dojazd w momencie, kiedy przez osiedle idzie kilka naprawdę częstych linii autobusowych (i do Mordoru i do Centrum i nawet lekko dookoła, ale jednak do metra) jest sporą przesadą.
@liseq:
  • Odpowiedz
@Piter232: mieszkam na samym rogu Wilanowskiej i Dolinki, gdzie teoretycznie powinien być dobry dojazd (via 189, 401) ale w szycie to idzie jak krew z nosa. Wszystko zatkane, 30-40 min na 4 km to dość sporo.
  • Odpowiedz
@bzooora: dlatego mówię jakie są słabe strony, mi jest bardzo potrzebny dobry wylot i tak tu jest -> Wisłostrada i Trasa Siekierkowska, więc jestem zadowolony. Ale jak ktoś ma do mordoru dojeżdżać abo np. na Wolę to nie polecałbym.
  • Odpowiedz
@polski: @kozaqwawa: @bzooora: @Piter232: dzięki za podpowiedzi. Obecnie mieszkam już trzeci rok przy Puławskiej na Żywnego, wielka płyta mi nie straszna. Stąd dojazd mam bezproblemowy w każdym kierunku, a pracuje w ścisłym centrum, gdzie dojeżdzam w max 20 minut. Często jeżdzę też z Dolnej, jak śpię u dziewczyny ( ͡° ͜ʖ ͡°), więc dojazdy Sobieskiego też znam, nie wyglądają jakoś
  • Odpowiedz
@liseq: Miasteczko Wilanów? Koszmarne miejsce. Stegny (szczególnie Północne, które ci polecam) to bardzo spokojne miejsce. Więcej patologii jest w okolicach Dolnej, Chełmskiej. Na Stegnach jest dużo młodych ludzi, masa młodych małżeństw z dziećmi. Z nowych mieszkań, w spokojnej okolicy i z rozsądnymi cenami mogę polecić to http://www.budimex-nieruchomosci.pl/warszawa-osiedle-wislany-mokotow-2/plany-mieszkan.html Na granicy miasta i zadupia ;)
  • Odpowiedz
@bzooora: Miejsce jeszcze w miarę ale ceny raczej mało rozsądne - 7.5k za m2 plus pewnie jeszcze miejsce garazowe za 30k. I wychodzi 400k za 2 pokoje...
  • Odpowiedz
@liseq: Za garaż 20k. Ale na Mokotowie w nowym budownictwie taniej nie znajdziesz. Jeżeli nie przeszkadza ci wielka płyta, to Stegny. Szukaj w niskich blokach, na ulicach, które podałem. Szczerze polecam.
  • Odpowiedz
Pokaże wam co proponują developerzy:
1) Wola Sowińskiego przy J. Kazimierza....42m2 310k + 30k za garaz i ~10k za komorke lokatorska
2) Bemowo Batalionów Chłopskich (gdzie to %^$#@! jest?) 42m2 288k i ~10k za komorke
3) Wilanów Branickiego/Rzeczpospolitej z pięknym widokiem na Światynię Opatrzności... 40m2 280k z parkingiem i ~10 k za komórkę
4) Wilanów Bruzdowa (sprawdzcie na mapie omg) 43 m2 304k z garazem i ~10k za komorke
i teraz najciekawsze:
  • Odpowiedz
@liseq: Niestety ceny za nowe mieszkania są wysokie. Na dodatek zwykle jesteś zmuszony do kupna miejsca postojowego w garażu. Wielka płyta zawsze będzie sporo tańsza. Można wyrwać fajne mieszkanie, w całkiem atrakcyjnych miejscach. Ale warto unikać wysokich bloków. 2 piętro w 4 piętrowym bloczku bez windy, to całkiem fajne rozwiązanie.
  • Odpowiedz
@bzooora: Mieszkam na 10 piętrze w 12 piętrowcu i jakoś nie widzę problemu ;] Ale to racja, że niższa zabudowa jest bardziej hmm intymna :)
  • Odpowiedz
@liseq: Tak, jest mniejszy syf (masz 12 mieszkań na klatce) Wiadomo, można trafić na jakąś patologię... Na Stegnach nie mieszkam już 10 lat, ale kiedyś nawet osiedlowe pijaczki pracowały na bazarku przy Czarnomorskiej. Rozładunek dostawczaków itp. Pili za swoje i nie było z nimi żadnych problemów.
  • Odpowiedz