Aktywne Wpisy
Adamfabiarz +17
Niska frekwencja w referendum wybitnie pokazuje ile jeszcze Polakom brakuje do np. Szwajcarów jeśli chodzi o przejmowanie się losami kraju oraz jeśli chodzi o zrozumienie clou demokracji. Nie da się być bardziej bezpośrednio demokratycznym, niż uczestnicząc w referendum. No ale ,,Nitras ze Szczerbą powiedzieli, aby nie głosować". Ech szkoda gadać.
#polityka #wybory #referendum #polska #szwajcaria
#polityka #wybory #referendum #polska #szwajcaria
#motoryzacja #samochody #mechanikasamochodowa
Mam auto z 1.5TSI 150KM, według producenta norma jaką musi spełniać olej to VW504 00/VW507 00.
Szukam 5w30 i znajduję następujące, spełniające powyżej podane normy:
CASTROL EDGE TITANIUM FST LL 5W-30
MOTUL SPECIFIC 5W30
MILLERS OILS XF 5W30
TOTAL QUARTZ INEO LONG LIFE 5W-30
Mobil 1 ESP 5W-30
Liqui Moly Top Tec 4200 Longlife III 5W-30
Valvoline SYNPOWER 5W30 XL-III C3 5W30
Ceny +/- są takie same. Nie ma
Mam auto z 1.5TSI 150KM, według producenta norma jaką musi spełniać olej to VW504 00/VW507 00.
Szukam 5w30 i znajduję następujące, spełniające powyżej podane normy:
CASTROL EDGE TITANIUM FST LL 5W-30
MOTUL SPECIFIC 5W30
MILLERS OILS XF 5W30
TOTAL QUARTZ INEO LONG LIFE 5W-30
Mobil 1 ESP 5W-30
Liqui Moly Top Tec 4200 Longlife III 5W-30
Valvoline SYNPOWER 5W30 XL-III C3 5W30
Ceny +/- są takie same. Nie ma
Jak obiecałam, wołam @vantar i @DivineDevil
- 400 g twarogu półtłustego (dobrze zmielonego)
- 1 jajo
- 50 g białej czekolady (rozpuszczonej, ja zrobiłam to w misce nad wrzącą wodą)
- 60 g cukru
- zawartość z jednej laski wanilii
Wszystkie składniki (temp. pokojowa) miksujemy. Powstałą masę układamy do muffinowych papilotek (potrzebowałam 10 sztuk) uważając, żeby zostawić miejsce na budyń.
Piec ok 30 min w temp. 170 stopni bez termoobiegu. Wystudzić w odrobinę uchylonym piekarniku i przełożyć na kilka godzin do lodówki.
W wersji błyskawicznej można dodać na wierzch kupny budyń, ale prawdziwi smakosze, zrobią go sami ;) polecam.
- 150 g dowolnych (mrożonych lub świeżych) owoców
- 1 jajo
- 1 żółtko
- 40 g masła
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 120 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
Owoce, cukier i sok z cytryny gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając (czekamy aż owoce puszczą soki). Następnie zmiksować przy użyciu blendera, przetrzeć przez sitko i ostudzić. W innym naczyniu zmiksować blenderem 1/4 szklanki wody, żółtko, jajo i mąkę. Połączyć z owocami i znowu przetrzeć. Zagotować i dodać masło. Budyń wystudzić i przykryty chłodzić w lodówce. Kilka godzin.
Na serniczki wylać budyń i zajadać się po uszy :)
Można udekorować.
#gotujzwykopem