Wpis z mikrobloga

@zygmunt_III_waszka: jak dla mnie celem TDD nie są wcale testy - to imo produkt uboczny ;) TDD zmusza do przemyśleń nad architekturą i kodem w konsekwencji czego otrzymujemy (przynajmniej w teorii ;p) przemyślany kod lepszej jakości. Problemem pisania testów do istniejącego kodu (własnoręcznie napisanego/przetestowanego) jest to, że programista się "wyłącza" i nie myśli o innych przypadkach.
  • Odpowiedz
@zygmunt_III_waszka: piszę testy gdziekolwiek jestem! nie jestem apostołem metodologii tdd ale testy pisze zawsze jak moge, na code coverage leje porannym moczem ale ważniejsze rzeczy mam otestowane
nie zawsze się przydają, ale jak się przydają to się mega przydają :)
  • Odpowiedz
Zawsze z testami, jedyna sensowna droga. Strata czasu jest tylko pozorna, zwraca się to w dłuższym okresie - łatwiej wychwycić regresje powstałe przy zmianach. Masz od razu feedback czy commit/pull request albo update third party liba czegoś nie psuje.

Polecam,
Robert Makłowicz
  • Odpowiedz
@MacDada:
1. czy tdd w web-app to tez standard ?
2. testy jednostkowe, praca testera czy programisty ?
3. jak duzy musi byc projekt zeby to sie opłaciło ?
4. jakies przyklady mozna znalezc na necie zeby zobaczyc jak to wygląda "na zywo" ?
  • Odpowiedz
czy tdd w web-app to tez standard ?

@Mis603: Zależy co definiujesz jako „standard”. Są firmy gdzie w ogóle się nie pisze testów, są firmy, gdzie kod bez testów nie wejdzie na produkcję. Z tego co widzę, rynek #php dopiero dojrzewa w tej materii i testy dopiero stają się powszechne.

jakies przyklady mozna znalezc na necie zeby zobaczyc jak to wygląda "na zywo"
  • Odpowiedz