Wpis z mikrobloga

Może kogoś zainteresuje:

Siemianowicki browar, powstał w 1868 roku i był prawdopodobnie browarem należącym do rodziny Donnersmarcków. Jesienią 1875 roku w wyniku wielkiego pożaru spłonęły dobra Laurahuttckie, w tym również browar. Browar został odbudowany i oddany do użytku w 1877 roku. W 1908 roku browar specjalizował się w produkcji piwa słodowego, a jego wydajność wynosiła 8000 hektolitrów rocznie. W tym czasie posiadał na swoim terenie m.in. restaurację, wyszynk, kolumnadę, ogród, warzelnię, leżakownię, chłodnię, rozlewnię, gotowalnię cukru, kotłownię, ślusarnię, piwnicę lodu. W latach 1930-1931 nastąpiła kolejna wielka rozbudowa i przebudowa browaru Huty Laura, przez co zwiększyła się zdolność produkcyjna do 25000 hektolitrów piwa słodowego. Podczas przeprowadzania remontu Fabryka Kotłów W. Fitzner Sp. z o.o., wykonała i zamontowała stały kocioł parowy. W czasie II wojny światowej zakład znajdował się pod komisarycznym powiernictwem Rzeszy Niemieckiej. Zakład po II wojnie światowej wznowił produkcję jako samodzielne przedsiębiorstwo państwowe. W okresie powojennym od 13.07.1951 roku browar Siemianowice wszedł w skład Zjednoczenia Przemysłu Fermentacyjnego w Zabrzu. W latach 70-tych piwo ciemne browaru z Siemianowic uzyskało znak jakości “1″, co oznaczało najwyższy poziom na rynku krajowym. Piwo butelkowe stanowiło 1/3 produkcji, a resztę stanowiło piwo beczkowe. Browar siemianowicki zawiesił produkcję i został zamknięty w roku 2002.


źródło: http://siemianowice.slask.pl/browar

#siemianowice #browar #ciekawostka #slask #piwowarstwo