Wpis z mikrobloga

@Tobol: Jak szukasz na wzgórzu, to sprawdź warunki geologiczne - jeżeli jest gleba na pochyłej skale, to po opadach może Ci się osunąć razem z domem. Było kilka takich wypadków w Polsce.
Nie jest istotne, czy na powierzchni jest płasko, tylko jak wygląda podłoże skalne pod ziemią.
@pwone: A ja właśnie polecam w takim miejscu.
1. Kupujesz ziemię za bezcen
2. Stawiasz dom
3. Za pół roku wraz z sąsiadami rozkręcasz gównoburze hurr durr zły rząd wydał mi zgodę na mieszkanie w pobliżu hałaśliwego miejsca, przecież skąd miałem wiedzieć że 100 metrów od toru samochodowego jest głośno, pomyślcie o dzieciach #!$%@?
4. Rząd zamyka tor/lotnisko
5. Twoja ziemia kupiona za bezcen rośnie na wartości
6. PROFIT

W Lublinie
@Tobol:

1. Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego.

Po pierwsze, czy działka jest planowana pod zabudowę mieszkalną jednorodzinną, po drugie - czy odpowiadają ci warunki tej zabudowy. Na przykład mogą być dozwolone tylko domy jednorodzinne z garażem w bryle budynku, a ty chciałbyś osobno :) Albo tylko parterowe z poddaszem użytkowym, a ty potrzebowałbyś większego metrażu.

2. Wymiary działki i co na niej postawisz.

Jak wyżej - w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego masz
@Tobol: Jak dom energooszczędny albo pasywny, to szukaj takiej, gdzie będziesz mógł postawić dom odpowiednio zorientowany w strony świata - dach i okna od strony południowej (solary, ogniwa fotowoltaiczne).

Jeszcze w kwestii dojazdu - warto dowiedzieć się, jaki jest status drogi dojazdowej przy odśnieżaniu. Najlepiej, jeżeli kursują tam szkolne autobusy, wtedy jest priorytet ;)
@klema: @Tobol:
Jeszcze mi się przypomniało - kanaliza. Czy jest możliwość podłączenia, a jak nie - czy jest możliwość wybudowania przydomowej oczyszczalni. Do oczyszczalni poziom wód gruntowych nie może być wyższy niż ileś metrów (nie wiem dokładnie, sprawdź). Chyba, że chcesz się bawić w wywożenie szamba co dwa tygodnie.
@katinka: dobrze, że oprócz nieśmiesznych pseudo śmieszków, którzy nie mają nic konstruktywnego do napisania, są tacy użytkownicy, którzy potrafią dać sensowną odpowiedź.