hej mirki mój stary chce hodować karasie w basenie - a więc postanowił zbudować basen, mam mu znaleźć taki 3x10 metrów umiecie coś polecić? #wedkarstwo #basen #ryby #hodowla #mojstary
@mhrok87: No ale jak wykopiesz to też bez problemu możesz zabezpieczyć żeby sąsiadów nie zalało .Jeśli myślisz o takim ogrodowym basenie to nie wiem czy to najlepszy pomysł .
@mhrok87: W sumie to można poprowadzić potem kanalizację przez ten basen i macie przydomową oczyszczalnie ścieków. Karasie wyjedzą gówno a pozyskaną wodę można jakoś spożytkować.
@wujeks: doszedłem do tego samego wniosku żeby folią wyłożyć do oczek wodnych - ale w internecie nadal mało konkretnych informacji, bo ja nie wiem ile metrów głębokości należy wykopać, jak filtrować wodę, ect. itd.
@mhrok87: mam stawik na działce, ok pół metra wody, żadnej filtracji ani folii, po prostu dziura w ziemii i nigdy żaden karaś nie usnął, jest w nim trochę roślinności naturalnej
@mhrok87: W tym sęk że nic. Nie kujemy lodu. Ten stawik jest dość sporych rozmiarów i przypuszczam że to przez to się nic z nimi nie dzieje, także z innymi rybami, a kilka gatunków tam pływa. Pro tip: jak masz mało miejsca to wykop głębszy a jak więcej to może być płytszy, ale jak wiadomo im głębszy tym lepszy.
@mhrok87: Karasie mają możliwość wprowadzenie się w stan hibernacji. Wkopują się w dno i zwalniają działanie organizmu. Karasie są na tyle wytrzymałe, że niemal w każdych warunkach będą żyć i się rozmnażać.
Komentarz usunięty przez autora