Wpis z mikrobloga

Mirki, mam problem z #nexus4 z #cyanogenmod 11 M12. Od jakiś 2 miesięcy Usługi Google Play strasznie drenują mi baterię. Wcześniej przez noc schodziło mi jakieś 6% baterii. W chwili obecnej 36%. W ciągu dnia, jak jestem odłączony od wifi to potrafi mi wydrenować pełną baterię w 4-5h. Czekałem na grudniową premierę CM 12, żeby zrobić full wipe, ale nie wyszła. Dałem szansę do stycznia, a tu wyszło tylko nighly, więc mój poziom #!$%@? sięgnął zenitu. Ktoś wie, co mam wyłączyć/zablokować, żeby te Usługi przestały mi zżerać tyle baterii? Usługa kopii zapasowej jest wyłączona, google play aktualizuje tylko po wi-fi.

Już mam taki #!$%@?, żeby wywalić CM i wgrać MIUI, bo mi się spodobało na Xiaomi.

#android #problemypierwszegoswiata #google
  • 14
@grands000: zaraz wytestuję.
@drutex12: GPS jest zawsze włączony, ale raportowanie i historia lokalizacji wyłączona dla wszystkich moich kont gmail. Podobnie jak historia wyszukiwania. Google'owi staram się przekazywać jak najmniej danych.
@grands000: no nie do końca. W tym momencie GPS jest używany tylko w Aplikacjach Google, Usługi Google Play i Pogoda Yahoo. Wszędzie niskie zużycie energii. W greenify Google Apps (a dokładniej Google Cloud Messaging) uruchomiło się 205 razy i wybudziło urządzenie 200 razy. Szybko przejrzałem neta i widzę, że jest jakiś problem z usypianiem po wybudzeniu, a zablokować tego nie mogę, bo mi Push przestanie działać :/
@nestor44: nie kłóć się ;p wiem co mówię, appki dodaja lokalizację jeśli coś tagujesz/piszesz wiadomość itp. Na pierwszy rzut oka nie widać, że korzystają z GPS bo de facto nie korzystają w sposób ciągły, tylko w trakcie korzystania z danego programu.
Edit: rootexplorer i wywal chmurę (nie wiem czy programik odpali na nie zrootowanym telefonie)
@grands000: przez święta miałem wyłączony GPS, bo mi się przypadkiem wcisnął guzik i nie zauważyłem. Drenaż dalej był. Poza tym w opcjach Prywatności ustawiłem, że do GPS ma dostęp tylko Yanosik, Automapa, Google Maps, Couchsurfing, Pogoda, Aparat, googlowskie usługi i apki. Nic nie taguje, bo nie używam aplikacji społecznościowych. Jedyne co uruchamiało mi GPS przy tagowaniu to Shazam, ale na lokalizację ma ustawioną blokadę w Prywatnosci.

@drutex12: tylko, że to
@nestor44: a połączenia Ci dobrze działają? Mi CM 11 powodował błąd, nie słyszałem rozmówcy ani on mnie. Wyłączyłem proces za to odpowiedzialny i rozmowy wróciły - ale niestety właśnie pojawił się drenaż baterii, wakelock detector pokazywał 90% aktywności. Więc może to u Ciebie się dzieje? Dodam że problem z CM 11 pojawił się właśnie ok 2msc temu. Ja z niego zrezygnowałem, potem testowałem Paranoid Android, SlimKat i PacMan Rom i na
@jabolsy: przecież Nexus to tel developerski. Z założenia służy do grzebania w sofcie. Skorzystaj z CM, będziesz wiedział, dlaczego go zainstalowałem. To też czysty android tylko z dodatkami, które uprzyjemniają korzystanie. Na stocku można osiągnąć to samo z Xposed framework, ale na dłubanie trzeba mieć czas. Wolę gotowca, który działa(ł) świetnie. Nexus to nie jest mój pierwszy tel z CM.

@koker: też miałem ten problem i zablokowanie jednej usługi pomogło.
@nestor44: Musisz zostawić telefon bez ładowania na paręnaście godzin, aby WD zebrał miarodajne statystyki. Wtedy napisz jakie wakelocki od google Play są najdłuższe. To ile aplikacja wybudziła telefon dużo nie daje. Musisz podać nazwę wakelocka, dzięki któremu można zidentyfikować usługę, która tak drenuje, wtedy dowiesz się za co ona jest odpowiedzialna.