Wpis z mikrobloga

@kedzior_: Przyszło mi do głowy kilka powodów, tak na szybko. Przecież nie zniszczono tylko lotniska, ucierpiała cała infrastruktura, przecież nie będzie fabryki jak nie będzie drogi. Nie będziesz transportował towarów koleją, kiedy z biedy ludzie będą okradać pociągi (jeszcze kilka lat temu tak się działo u nas) :) Biznes tam nie polegał na zdrowych zasadach gospodarki tylko na woli oligarchów, jeżeli region będzie niestabilny to nie zainwestuje tam ani oligarcha
  • Odpowiedz
@Sherrax: ????
Za Janukowycza budowano te lotniska za Poroszenki jest Wojna.
Nie pochwalam rzadow Janukowycza, jestem przeciwnikiem Majdanu ktory posluzyl sie drugiej bandzie jako tania przyneta do omamienia Ukraincow.
  • Odpowiedz
@rentonB Naprawdę, jesteś nieznośny, staramy się tu dyskutować. Dziś jest jasne że Janukowycz był kimś w rodzaju namiestnika, jakbyś się uczył historii to byś wiedział, że my też dostawaliśmy takich Janukowyczów w prezencie od cara.
Wykaż trochę sceptycyzmu, zachowaj dystans, nie opowiadaj się po żadnej stronie, zdaj sobie sprawę że nie znamy nawet połowy prawdy.

@kedzior_ Tak było, ale tak jak mówię, wiele się zmieniło, ciężko prowadzić interesy jak jutro
  • Odpowiedz
@sureshot: Ja w mej wypowiedzi zakładałem ze ten obszar przyłączy się do Rosji ewentualnie jako oddzielny ustrój pozatym jezeli chodzi o przemysł to rozpatrujemy tu okres 5 lat i więcej do powrotu do normalności. W mej wypowiedzi chciałem zaznaczyć ze ten region w perspektywie 10-20 lat ma znacznie większe szanse na rozwój niż pozostałe regiony dotkniente konfliktem
  • Odpowiedz
@kedzior_: Aneksja Krymu chyba sprowadziła wystarczająco dużo kłopotów Rosji, nie wydaje mi się żeby to było możliwe, po to prezydent Ukrainy nieustannie jeździ i rozmawia i robi sobie fotki żeby mieć argumenty, po to są traktaty i umowy np traktat stowarzyszeniowy z UE, chyba we wrześniu2014 podpisany, żeby bez echa takie coś nie przeszło, nie da się tak po prostu postawić drutu kolczastego, UE i USA zobowiązały się do "podjęcia
  • Odpowiedz
Nawet nie wiem czy życzyć żebyś miał rację, czy nie. Polski biznes podobno dużo zyskał na zamieszaniu na wschodzie, tylko czy to się przełoży na jakiś pozytyw dla mnie?
  • Odpowiedz
@sureshot: W przypadku powstania oddzielnego ustroju Ukraina nie wiele będzie mogła zaszkodzić a nawet jak w przypadku węgla prowadzić interesy. Pozatym region ten nawet przed konfliktem odznaczał się dość dużą ilością powiązań biznesowych z Rosją wiec ewentualne sankcje Ukrainy na niewiele powinny się zdać. Jeszcze trzeba wziąć pod uwagę ze Ukraina po zakończeniu konfliktu bedzie miała znacznie większe problemy niż jakas noworosja choćby zbilansowanie budżetu.
  • Odpowiedz