Wpis z mikrobloga

Wracając do naprawy starego komputera. Grafika jest coraz bardziej ciekawym przypadkiem. Oto temperatura w chwili zalogowania się do windowsa. W tle nie ma absolutnie nic.

Pytanie : Mam ten złom wprowadzić w stress czy może pierw zadzwonić po straż pożarną ;)?

PS: To nie mój komputer, grafika to 8800 GTXU bez modyfikacji. Co ciekawe slot pod procesorem z zamontowanym scythe infinity i każdy skok temperatury karty to automatyczny skok temperatury procesora. W tej chwili procesor w idlu ma 65 stopni :D

#gorzkiezale #starekomputery #zlom
Pshemeck - Wracając do naprawy starego komputera. Grafika jest coraz bardziej ciekawy...

źródło: comment_vmfXYC91RLx3NSWDgV2PsimWQy0IfnpD.jpg

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mrmydlo: Wszystko wyczyszczone. Wieszał się przez właśnie bród którego było kilka ton. W tej chwili błyszczy. Karta jest jak nowa ale grzeje się jak szalona. Napięcia,szybkość wiatraka etc w normie.
  • Odpowiedz
@ufos: Takie karty chodza chyba po 100 zł. Niech sobie kupi inna... Po prostu to ciekawe że miał włączony komp prawie non stop od 5 lat i takie temperatury nic nie robiły, w tej chwili grzeją procesor i to widać bo skok GPU= skok Procesora. To mi się wydaje dziwne.
  • Odpowiedz
@Pshemeck: po mojemu 3 opcje. chlodzenie marne(brud, slaby kontakt itp.) 2 cos se moze w tle dzialac z wykozystaniem CUDA 3 sensory sciemniaja i opstawial bym na to trzecie bo juz sie spotkalem ze GF dobrze zanizal tempereture. Poprostu sprawdz temperature empirycznie
  • Odpowiedz
@obk: Chłodzenie jest ok. Wymieniłem kartę procek się nie grzał, wstawiłem GTX- szaleje.Na innym kompie GTX ma max 70 stopni. Sam GTX czysty, w tle nie ma nic, zero, null. Tempratury sprawdzanie wieloma programami łącznie z biosem i empirycznie..ale ten ostatni sposób jest bolesny, serio :) Maks 1 sek a to i tak totalny max.
  • Odpowiedz
@ufos: Gosciu nałogowo gra w CSSa i nie ma za dużo pieniążków, tutaj jest problem. Złożenie nowego to nie problem, ale to jednak wydatki. Staram się coś zrobić ale to jest kosmos. Pierwszy raz widzę żeby karta zachowywała się inaczej na 2 różnych komputerach w sposób taki że na jednym działa owszem grzeje ale jest ok, a na drugim wywala w kosmos :)
  • Odpowiedz
@Pshemeck: to sprawdz czyms obciazenie(wykozystana moc obliczeniowa) dla procka to menadzer zadan wystarczy a dla karty to tzreba cos sciagnac, bo moze Cos sie w systemie lub innych sterach krzaczy bo raczej musza cos przeliczac by sie tak grzac. A w ustawieniach cool and quaiet nie grzebales?
  • Odpowiedz
@obk: Tak, w ustawieniach jest ustawione tak jak było ( jest karteczka z ustawieniami :) ) Obciążenie to nie problem. Sam Windows u niego zjada 1,5 giga przy 2 gb ramu. Procek to max 3% ale mogę odpalić Crisisa 2 :) Nie wiem tylko czy odpalać czy nie bo nie zawsze blokady działają i czasami robi restart a czasami zwiecha z muzyką w tle nie do końca zapętloną czyli nie
  • Odpowiedz
@Pshemeck: Powiem tak: nawet i7 przy takim obciazeniu na boxowym chlodzeniu ze standardowymi napieciami nie ma przawa sie tak grzac, widze ze nie masz jak sprawdzic opciazenia karty. to albo napiecia/taktowanie jest przekombinowane , sprzet siada i plytka marnie napiecia korygoje, cos z systemem/sterami sie dzieje
  • Odpowiedz
@obk: Miałem zapisane jego ustawienia OC. Co ciekawe OC nic nie zmienia, różnica temperatur to 4 stopnie przy zmianie taktowania z 2,2 na 3,2 - czyli w sumie można wkluczyć zależność. Bardzo frapujący przypadek dziwnego zachowania komputera :)
  • Odpowiedz
@Pshemeck: jak takie oc nic nie zmieniato znaczy ze cie cos w tym kompoterze niezle w konia robi bo wiekszasc prockow nie podniesiesz o tyle bez podbicia napiecia, bo nawet nie rusza, a w temperatuze to takie oc MUSI byc zauwazalne
  • Odpowiedz
@obk: Bios w takim razie też kłamie bo różnica to 4 stopnie. Napięcia były w profilu biosu. Podniesiony do 3.2 i spokojnie działa, do czasu aż nie odpalę gry, ale to też nie każdej. Crysis 2 pada po 10 minutach, a taka Fifa 13 chodzi ile chce.
  • Odpowiedz